Godbiter i pollisten
Fantastisk pinot noir som ikke kommer fra Burgund

Fantastisk pinot noir som ikke kommer fra Burgund

Disse pinot noirene er derimot fra Argentina, men holder samme kvalitet og til samme pris som topp burgundere.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2016 - 13:12

Jeg formelig gispet etter luft etter å ha smakt Chacra Treinta Y Dos Pinot Noir 2014. Så strålende er den. En aldeles vidunderlig vin med nydelig pinotkarakter og uvanlig lekker munnfølelse. Det er sjelden jeg har problemer med å spytte ut en vin, men denne gangen var jeg i tvil. Siden det var en tidlig formiddag, falt det seg imidlertid naturlig å sende den lyserøde slurken ned i spyttebakken hvor mindre interessante munnfuller allerede blandet seg.

Spennende og nytenkende

Når jeg overveldes slik av en vin, og 2014 er et hakk opp siden sist jeg smakte den, vekkes nysgjerrigheten umiddelbart. Og Chacra er et spennende prosjekt. Vingården ligger i Rio Negro i Patagonia som er et av de «nyere» vinområdene i Argentina og som vekker betydelig interesse på grunn av sitt kjøligere klima og lengre vekstsesong.

Her får du en fyldig rapport fra dette området

Området er nærmest ørken med 175 mm årlig nedbør. Mens dagtemperaturen sjelden passerer 30 grader, dropper den under 10 grader om natten, noe som sikrer god syreutvikling og ikke altfor mye sukker i druene . Og det er noe som kler pinot noir perfekt. 

Chacras nye vinkjeller . Foto: LELE

 

Det tørre klimaet sørger dessuten for å holde denne sykdomutsatte druesorten frisk. Det gjenspeiles i den usedvanlig gode friskheten i frukten.

Gikk tidligere til boblevin

Vingården ble kjøpt opp av Piero Incisa della Rocchetta fra familien som skapte det nå så berømte begrepet supertoscaner med Sassicaia i Bolgheri. I Rio Negro fant han en vinmark med pinot noir plantet i 1932 – derav navnet Treinta Y Dos.

Av druene fra en parsell plantet i 1955 lager han en annen lekkerbisken av en pinot noir. Chacra Cincuenta Y Cinco Pinot Noir 2015 er noe mer tilgjengelig rent prismessig. Også fordi den finnes i litt større antall flasker, 18.000 mot 5.900 for toppvinen.

Chacra drives biodynamisk og da trengs hester.

 

At det finnes pinot noir her, skyldes den argentinske bobleindustrien som er betydelig. Moet & Chandon er en av de største aktørene. Men Rio Negro mistet betydning som leverandør, trolig på grunn av avstanden til bodegaene som kjøpte druene. Rio Negro ligger 800 km sør for Mendoza. I 2000 var det bare 1200 hektar av opprinnelig nesten 10.000 igjen.

Ørken gir lite sykdom

Siden området er tilnærmet ørken, trenger plantene vann. På 1800-tallet bygde britiske kolonister et nettverk av kanaler som sørger for vanntilførselen. Vanning skjer imidlertid bare inntil fem ganger i løpet av sesongen. Chacra jobber biodynamisk i sine vinmarker, men bruker koppersulfat mot meldugg når det trengs.

Kuhornene fylles med finmalt kvarts (om våren) eller kumøkk (om høsten) og graves ned.

 

Vingårdens yngste vinplanter gir druer til Barda Pinot Noir 2015. Dette er delvis planter som står i parsellen fra 1932, men som er plantet på samme måte, buskbeskjært og ikke podet på amerikanske rotstokker som er det vanlige for å unngå vinlusangrep. I dette tørre klimaet og det sand- og grusholdige kalk- og leirjordsmonnet er sannsynligheten for at vinlusa vil trives liten.

Foto: LELE

 

Den har ikke den samme kompleksiteten som de to andre, men er en innsmigrende og lettlikendes vin med god moden frukt og balansert alkohol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her