Fantastisk pinot noir som ikke kommer fra Burgund

Fantastisk pinot noir som ikke kommer fra Burgund

Disse pinot noirene er derimot fra Argentina, men holder samme kvalitet og til samme pris som topp burgundere.

Jeg formelig gispet etter luft etter å ha smakt Chacra Treinta Y Dos Pinot Noir 2014. Så strålende er den. En aldeles vidunderlig vin med nydelig pinotkarakter og uvanlig lekker munnfølelse. Det er sjelden jeg har problemer med å spytte ut en vin, men denne gangen var jeg i tvil. Siden det var en tidlig formiddag, falt det seg imidlertid naturlig å sende den lyserøde slurken ned i spyttebakken hvor mindre interessante munnfuller allerede blandet seg.

Spennende og nytenkende

Når jeg overveldes slik av en vin, og 2014 er et hakk opp siden sist jeg smakte den, vekkes nysgjerrigheten umiddelbart. Og Chacra er et spennende prosjekt. Vingården ligger i Rio Negro i Patagonia som er et av de «nyere» vinområdene i Argentina og som vekker betydelig interesse på grunn av sitt kjøligere klima og lengre vekstsesong.

Her får du en fyldig rapport fra dette området

Området er nærmest ørken med 175 mm årlig nedbør. Mens dagtemperaturen sjelden passerer 30 grader, dropper den under 10 grader om natten, noe som sikrer god syreutvikling og ikke altfor mye sukker i druene . Og det er noe som kler pinot noir perfekt. 

Chacras nye vinkjeller . Foto: LELE

 

Det tørre klimaet sørger dessuten for å holde denne sykdomutsatte druesorten frisk. Det gjenspeiles i den usedvanlig gode friskheten i frukten.

Gikk tidligere til boblevin

Vingården ble kjøpt opp av Piero Incisa della Rocchetta fra familien som skapte det nå så berømte begrepet supertoscaner med Sassicaia i Bolgheri. I Rio Negro fant han en vinmark med pinot noir plantet i 1932 – derav navnet Treinta Y Dos.

Av druene fra en parsell plantet i 1955 lager han en annen lekkerbisken av en pinot noir. Chacra Cincuenta Y Cinco Pinot Noir 2015 er noe mer tilgjengelig rent prismessig. Også fordi den finnes i litt større antall flasker, 18.000 mot 5.900 for toppvinen.

Chacra drives biodynamisk og da trengs hester.

 

At det finnes pinot noir her, skyldes den argentinske bobleindustrien som er betydelig. Moet & Chandon er en av de største aktørene. Men Rio Negro mistet betydning som leverandør, trolig på grunn av avstanden til bodegaene som kjøpte druene. Rio Negro ligger 800 km sør for Mendoza. I 2000 var det bare 1200 hektar av opprinnelig nesten 10.000 igjen.

Ørken gir lite sykdom

Siden området er tilnærmet ørken, trenger plantene vann. På 1800-tallet bygde britiske kolonister et nettverk av kanaler som sørger for vanntilførselen. Vanning skjer imidlertid bare inntil fem ganger i løpet av sesongen. Chacra jobber biodynamisk i sine vinmarker, men bruker koppersulfat mot meldugg når det trengs.

Kuhornene fylles med finmalt kvarts (om våren) eller kumøkk (om høsten) og graves ned.

 

Vingårdens yngste vinplanter gir druer til Barda Pinot Noir 2015. Dette er delvis planter som står i parsellen fra 1932, men som er plantet på samme måte, buskbeskjært og ikke podet på amerikanske rotstokker som er det vanlige for å unngå vinlusangrep. I dette tørre klimaet og det sand- og grusholdige kalk- og leirjordsmonnet er sannsynligheten for at vinlusa vil trives liten.

Foto: LELE

 

Den har ikke den samme kompleksiteten som de to andre, men er en innsmigrende og lettlikendes vin med god moden frukt og balansert alkohol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Chacra Treinta Y Dos Pinot Noir 2014

Produsent:
Bod. Chacra SRL
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Rio Negro
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
5474901
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Chacra Cincuenta Y Cinco Pinot Noir 2015

Produsent:
Bod. Chacra SRL
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Rio Negro
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
5475001
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Bod. Chacra Barda Pinot Noir 2018

Produsent:
Bod. Chacra SRL
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Argentina
Område:
Øvrige
Pris:
245,00 kr
Varenummer:
9965601
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen