Favoritt til jordbærene

Den deiligste vinen til norske jordbær er signert en meget spesiell italiensk kvinne.
Aase E. Jacobsen
21 Juni 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke uventet er det en moscato d'asti som får favorittstempel når norske jordbær kommer på bordet. Spesielt når de ikke får noe annet følge enn et lett dryss med melis på toppen og selvsagt med litt fløtemelk eller vaniljeiskrem.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Superbarbera
Cascina Castlet Moscato d'Asti 2010 (32653) er laget av Mariuccia (Maria) Borio som er legendarisk, ikke bare for sin moscato, men spesielt for sine barberaer. Passum var en av de første superbarberaene som entret markedet og skiller seg ut ved at druene er halvtørket før de presses og gjæres.

I de senere år har den fått følge av Litina som kommer inn i 2004-årgang senere i sommer. Vinen som lages av druer fra de eldste parsellene av Borios 18 hektar store vingård, er det all grunn til å se frem til.

Men standardbarberaen til Cascina Castlet er allerede tilgjengelig i basis - en god ungdommelig og anvendelig vin som er best lett avkjølt til grillet lyst kjøtt og grønnsaker. Og ikke minst med et sjarmerende bilde av fire småjenter på en Vespa trykt på flasken.

Fuglekasser i vinmarken
Maria styrer vingården på en mesterlig måte. Og det setter sikkert hennes forgjengere pris på for Cascina Castlet har vært i familiens eie i mange generasjoner. Familien har for øvrig røtter i Costigliole d'Asti tilbake til 1198!

Hun er en driftig kvinne som har satt i gang flere utviklingsprosjekter. Blant annet bygges det kunstige fuglereder (rett og slett fuglekasser) i vinmarkene for å unngå bruk av plantevernmidler.

Trenger ikke plantevern
Hun tok også initiativet til å forske på en glemt men historisk viktig druesort i Piemonte, nemlig uvalino. På 1800-tallet hadde druesorten en spesielt høy status, og som endruevin ble den brukt som medisin.

Forskningen har brakt på det rene at den er en særpreget druesort siden den er 100 prosent motstandsdyktig overfor edelråte.

Dessuten er innholdet av antioksidanten resveratrol usedvanlig høyt, og det er dette forholdet som gjør at druesorten ikke trenger "beskyttelse" i vinmarken. Ennå er det for tidlig å smake Borios moderne utgave av uvalino.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her