Fersk godbit

Ukens vin er et strålende eksempel på at fersk rødvin kan være noe helt annet enn saft med alkohol. Denne gjør seg nemlig veldig godt på matbordet og tåler sågar lagring.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Tendem Merlot Syrah 2004 (41995) avslører sin ungdom gjennom duften som er ung og bærpreget, men her er også mye mer. Et tydelig merlotpreg gir aromaer av røde og mørke bær, jord, mokka og lakris. Også syrahdruen gjør seg gjeldende med skogsbær og krydder. I munnen er den saftig, men ikke den typiske "saft uten kraft" som ofte kjennetegner unge og rimelige viner fra varme strøk. Den har nemlig fine syrer og tanniner, god fedme og lengde. Ettersmaken er krydret med innslag av lakris, syrlige skogsbær og jordsmonn. I første rekke en flott matvin til kraftige fiskeretter med en del fedme (olje eller smør/fløte) i tilberedningen, spesielt god til torsk, men også lyst kjøtt. Den kan imidlertid også nytes alene og er et godt alternativ til (rimelig) bordeaux. Dessuten tåler den godt å puttes i kjelleren et par-tre år.

Denne vinen har ikke fått hjelp av noen andre enn naturen. Her er det kun gode råvarer og såkalt hands-on-winemaking som forklarer kvaliteten. Produsenten er Bernard og Marie-Joseph Jany som kombinerer moderne filosofi med tradisjonelle metoder. Den gode konsentrasjonen i vinen skriver seg dels fra druer fra syrahvinstokker som er inntil 50 år gamle og ellers et generelt lavt utbytte (ca 1½ kg druer pr plante) og dels fra lang uttrekkstid under gjæringen. Utover det har den endelige blandingen kun gjennomgått klaring med eggehvite og omstikking før flasketapping.

Ekteparet Jany overtok i 1979 Ch. La Condamine-Bertrand, et slott fra 1700-tallet med lange vintradisjoner i området og til sammen 70 hektar vinmarker. Beliggenheten er Languedoc, nærmere bestemt i den øvre delen hvor landskapet løfter seg opp mot fjellmassivet Cevennene. Her er jordsmonnet svært skrint - stort sett leirholdig kalkstein - men med stor evne til å magasinere solvarmen. Denne evnen skyldes det høye innslag av rullesteiner som skriver seg fra istiden. Slik oppnås høy grad av modning i druene samtidig som den konstante vinden fra fjellene sørger for å kjøle ned druene i den stekende ettermiddagssolen.

Vinmarkene ligger innenfor grensene til AOC Coteaux de Languedoc, og Jany lager også slike viner. Tendem er imidlertid deres svar på det moderne Languedoc og benevnes på grunn av druesammensetningen med Vin de Pays. Tendem finnes også i en hvit utgave, Tendem Roussanne Sauvignon 2004 (41994) , hvor druer fra gamle roussannevinstokker blandes med yngre sauvignonmateriale. En vellykket hvitvin hvor  rikdommen fra roussanne kombineres med friskheten fra sauvignon. Veldig bra til kraftige fisk- eller skalldyrretter eller kalde retter med lyst kjøtt.

Den hvite Ch. la Condemine Bertrand Clairette 2004 (41992) er en sjeldenhet siden den tilhører det svært begrensete AOC'et Clairette de Languedoc (100 ha). Denne druen har en lang historie siden den er omtalt av oldtidens historikere som Plinius. Den hadde sin storhetstid på 1600- og 1700-tallet, men kvaliteten kan ikke ha vært all verden for clairette er en krevende drue siden den er utsatt for så vel høye avlinger som sykdom og oksidering. Men så lenge alt dette er under kontroll, kan den gi en fyldig og fruktig vin. Og Janys utgave som er laget av druer fra inntil 80 år gamle vinstokker gjør definitivt ikke skam på slekta. Den er nemlig svært så tiltalende med stor fruktighet i så vel duft som smak og en deilig sitrus/limefedme i finishen. Perfekt til skalldyrretter med reker, sjøkreps eller krabbe, men også anvendelig til fisk, spesielt carpaccio av hvit fisk.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen