Kake
Fristende gul mangosorbet

Fristende gul mangosorbet

En fruktsorbet er et populært alternativ til dessert på varme sommerdager. Her er oppskriften.
04 Juli 2013 - 06:10

Det finnes flere måter å lage sorbet på, men den enkleste er å lage den i ismaskin. Har du ikke ismaskin, gjør en stavmikser også suksess. Men da må du røre med stavmikseren hver halvtime for å unngå at isen krystalliserer seg.

Glukose for smidighet

Selv er jeg opptatt av at det jeg spiser har rene og friske smaker og setter ofte spørsmål ved ingredienser i en oppskrift. Hvorfor er de der? Hvilken betydning har de for desserten eller kaken?

Flere gode desserter finner du her

Hvorfor bruker man eksempelvis glukose i en sorbet? Glukosen gjør at frysepunktet senkes og at sorbeten får en smidig og elastisk konsistens.

Må være moden

Sammen med mango blir det ekstra vellykket. Det er imidlertid forskjell på mango. En umoden mango gir ingen god sorbet. Velg derfor de som er merket med «spisemoden». Eller pakistansk mango som er i sesong nå på sommeren.

Prøv en alkoholfri mangodrink

Den har en helt annen intensitet i smaken. Chaunsa regnes som den aller beste sorten og dyrkes i Punjab i Pakistan og Uttar Pradesh i India. Dette landet er for øvrig verdens største produsent av mango, men da fortrinnsvis andre sorter. Det finnes faktisk mer enn 1000 forskjellige mangotyper.

Du kan bytte ut mangoen i oppskriften med hvilken som helst annen bær eller frukt men husk bare på at du trenger 500-750 g frukt.

TIPS 1:  Hvis du ikke har ismaskin, ha massen i en plastboks med lokk og sett dette i fryseren i 30 minutter. Rør så med en stavmikser i massen og sett lokket på og beholderen ned i fryseren. Gjenta dette 5 ganger.  Se flere kokketips

TIPS 2:  Er mangoen umoden, kan den hurtigmodnes ved å legges i en brun papirpose i kjøkkenskapet i ett døgn. Moden mango bør oppbevares kjølig.  Se flere kokketips

Slik lager du mangosorbet

Slik lager du mangosorbet

Fremgangsmåte

Kok opp sukker og vann til sukkerlake og avkjøl. Rens mangoen og ha fruktkjøttet i en blender. Press saften ut av sitronen. 

Ha glukose, sukkerlake og sitronsaft i blenderen og miks dette til en jevn konsistens.

Kjør masse i ismaskin og ha det deretter i en beholder. Sett i 2-3 timer i fryseren.

Server!

TIPS 1:
Hvis du ikke har ismaskin, ha massen i en plastboks med lokk og sett dette i fryseren i 30 minutter. Rør så med en stavmikser i massen og sett lokket på og beholderen ned i fryseren. Gjenta dette 5 ganger.

TIPS 2:
Er mangoen umoden, kan den hurtigmodnes ved å legges i en brun papirpose i kjøkkenskapet i ett døgn. Moden mango bør oppbevares kjølig.
 
 
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her