Drikke
Gå for en av de nye champagnene

Gå for en av de nye champagnene

Med perfekt timing foran maifestlighetene kom det svært så interessant påfyll til champagnehylla på polet.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Det er i midlertid ikke snakk om rimelige bobler, men derimot påkostete saker med veldig godt druemateriale og svært lang modning på bunnfallet. Det blir det kompleksitet av.

Kostbar prosess

Aller mest kompleks (og dyrest) er Larmandier-Bernier Vieille Vigne de Cramant Grand Cru Extra Brut 2008 (1574901). En stor og rik champagne som er laget etter biodynamiske prinsipper, av druer fra svært gamle vinstokker (48-75 år) og som har fått modne hele seks år på bunnfallet før omkorkingen. En kostbar prosess som gir seg utslag i en høy pris.

Larmandier-Bernier lager også andre fantastiske champagner

Den overgås av Claude Cazals La Chapelle du Clos Grand Cru Blanc de Blancs Brut (2231601), ikke nødvendigvis i kompleksitet eller rikdom, men når det kommer til fasthet og intensitet.

Druene kommer fra en enkelt vinmark og den har fem års flaskemodning på bunnfallet. Her er det altså snakk om ørsmå marginer, men likevel forskjellige utrykk.

Prøv gjerne den andre og rimeligere champagnen fra denne produsenten

Begge er strålende matviner som vil matche det beste på 17. mai-menyen.

Er det sjømat som utgjør hovedvekten, er enten Collard-Picard Cuvée Dom Picard Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2008 (2181901)eller Michel Gonet Grand Cru Blanc de Blancs Hautes Mottes Extra Brut 2008 (2182001)bedre valg. Begge lekre champagne som har tilbrakt henholdsvis fire år og fem på bunnfallet.

Trenger tid

I en litt mer «spiselig» prisklasse er Bonnaire Grand Cru Cramant Blanc de Blancs millésimé 2008 (2231101)som er laget etter alle kunstens regler. Den er

en  årgangschampagne fra den veldig interessante 2008-årgangen.

Den finnes også i en annen utgave

Siden den er omkorket ganske nylig, fikk den hele seks år og fire måneder på bunnfallet. Dette er en champagne som vil utvikle seg videre i mange år framover. Og som garantert blir enda bedre utover året. Omkorking er – selv om den bare tar noen sekunder - en ganske brutal prosess for vinen som trenger litt tid å roe seg ned på.  

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her