Drikke
Gå for en av de nye champagnene

Gå for en av de nye champagnene

Med perfekt timing foran maifestlighetene kom det svært så interessant påfyll til champagnehylla på polet.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2015 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Det er i midlertid ikke snakk om rimelige bobler, men derimot påkostete saker med veldig godt druemateriale og svært lang modning på bunnfallet. Det blir det kompleksitet av.

Kostbar prosess

Aller mest kompleks (og dyrest) er Larmandier-Bernier Vieille Vigne de Cramant Grand Cru Extra Brut 2008 (1574901). En stor og rik champagne som er laget etter biodynamiske prinsipper, av druer fra svært gamle vinstokker (48-75 år) og som har fått modne hele seks år på bunnfallet før omkorkingen. En kostbar prosess som gir seg utslag i en høy pris.

Larmandier-Bernier lager også andre fantastiske champagner

Den overgås av Claude Cazals La Chapelle du Clos Grand Cru Blanc de Blancs Brut (2231601), ikke nødvendigvis i kompleksitet eller rikdom, men når det kommer til fasthet og intensitet.

Druene kommer fra en enkelt vinmark og den har fem års flaskemodning på bunnfallet. Her er det altså snakk om ørsmå marginer, men likevel forskjellige utrykk.

Prøv gjerne den andre og rimeligere champagnen fra denne produsenten

Begge er strålende matviner som vil matche det beste på 17. mai-menyen.

Er det sjømat som utgjør hovedvekten, er enten Collard-Picard Cuvée Dom Picard Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2008 (2181901)eller Michel Gonet Grand Cru Blanc de Blancs Hautes Mottes Extra Brut 2008 (2182001)bedre valg. Begge lekre champagne som har tilbrakt henholdsvis fire år og fem på bunnfallet.

Trenger tid

I en litt mer «spiselig» prisklasse er Bonnaire Grand Cru Cramant Blanc de Blancs millésimé 2008 (2231101)som er laget etter alle kunstens regler. Den er

en  årgangschampagne fra den veldig interessante 2008-årgangen.

Den finnes også i en annen utgave

Siden den er omkorket ganske nylig, fikk den hele seks år og fire måneder på bunnfallet. Dette er en champagne som vil utvikle seg videre i mange år framover. Og som garantert blir enda bedre utover året. Omkorking er – selv om den bare tar noen sekunder - en ganske brutal prosess for vinen som trenger litt tid å roe seg ned på.  

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er sommerens beste salater
Guide
Oppskrifter på salater

Dette er sommerens beste salater

På varme dager frister det med lettlagete sprø og forfriskende salater. Her finner du de beste oppskriftene og tipsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her