Grillmat
Slik blir grillmåltidet både smaksrikt og budsjettvennlig

Slik blir grillmåltidet både smaksrikt og budsjettvennlig

Det skal ikke store tidsinvesteringen til for å gi grillbeina en fornyet grillsmak. Ikke behøver du bruke mye energi eller penger på drikkefølget heller. Og denne gangen kommer vinen i flaske, ikke boks. Her er en kombo du vil like.
Aase E. Jacobsen
21 April 2020 - 18:45

Butikkhyllene bugner av ferdigmarinert og -krydret kjøtt som bare er å slenge på grillen. Selvsagt er dette lettvint, men det er ikke til å komme fra at marinadene og krydderblandingene smaker om ikke mistenkelig, så i alle fall til tider deprimerende likt.

 

Karamellisert

Med bittelite planlegging kan du neste gang grillen skal fyres opp, by på grillribbe eller nakkekoteletter som smaker noe helt annet enn grillkrydder. Asiatiskinspirert med en touch italiensk borger for mye smak, både surt, søtt og krydret.

Selv om det kanskje sitter langt inne hos noen å akseptere en rosévin som følge til grillmaten, er det ikke til å komme forbi at Rosaura fra Feudi di San Gregorio er den perfekte partner. Den har akkurat nok fruktsødme og fylde til å møte alle smakene i maten samtidig som den er frisk og leskende. 

 
 
 

Uansett er den et godt valg når det ikke er enighet om det skal være rødt eller hvitt, eller når det rett og slett er for varmt til å drikke rødvin.

Mye smak

Men rødt kommer vi ikke utenom. Og det er lett å finne gode alternativer, også i den rimeligere prisklasse. Spanske Alejandro Fernández Dehesa la Granja er et funn i så måte. En krydret bærdominert vin med god saftighet og fine tanniner. Krydderpreget matcher veldig godt med det fra maten og særlig er den velegnet i møte med grillaromaene som for denne retten blir lett karamelliserte og sotete, som resultat av sødmen i marinaden.

I alle polutsalg

Like godt passer sørfranske billigvinen D'Ágly Blend #2 Cotes Catalanes gjør også rent bord. Her får du nemlig mye gode smaker som rød og mørke bær, krydder og jordsmonn pakket inn i god saftighet og et fint tanninbitt. Den blir både bløt og innsmigrende sammen med det grillstekte kjøttet, og en super match.

Dessuten er den av typen plastflaske som kan pantes. Perfekt for utendørsaktiviteter. 

Finner du ikke den i din lokale polbutikk, gå for Belles de Sud Blend No 4 Marselan som er bygd over samme ide, bare med en annen drue, men til samme superlave pris. Og ikke minst finnes den i samtlige polutsalg. Mørkere og litt mer sødmefylt bærkarakter, men likevel med god tørrhet. 

Begge disse vinene smaker aller best lett avkjølt. 

Se våre andre forslag til vin som passer til grillmaten

Marinert og grillet spareribs med raita og nudel-, tomat og aspargessalat

Marinert og grillet spareribs med raita og nudel-, tomat og aspargessalat

Fremgangsmåte

Bruk 2 kg tynnribbe av svin skåret opp til spareribs, alt. såkalt grillribbe. Du kan også bruke nakkekoteletter hvis du ønsker mindre fett.

land marinaden. Legg kjøttstykkene i en solid plastpose eller plastboks og hell marinaden over. Legg i kjøleskapet. Snu posen et par ganger i løpet av marineringen som bør vare minst 3-4 timer, aller helst natten over.

Grill kjøttstykkene over direkte varme i 10-15 minutter på hver side, avhengig av tykkelse, eller noe lenger hvis du bruker indirekte varme, snu et par ganger underveis for å sjekke at at kjøttet ikke blir altfor svartsvidd og pensle med marinaden.

Nudel-, tomat- og aspargessalat:
Kok nudlene etter anvisning på pakken. La dryppe godt av. Kok aspargesene i lettsaltet vann et par minutter. Varm opp olje i en stekepanne eller aller helst wok og fres hvitløk og sjalottløk til alt er mykt. Tilsett nudlene og la frese med. Deretter aspargesene som du har kuttet i to på tvers hvis de er lang, også på langs hvis de er tykke. Rør inn cherrytomatene. Rist gresskarkjerner i tørr stekepanne og dryss oppå salaten sammen med noen skiver (eller grovrevet) parmesan. Drypp soyasaus og limesaft over til slutt. 

Raita:
Riv squashen, dryss over litt salt og ha i et dørslag. La stå i en halvtime. Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time. Hvis du bruker den fetere tyrkiske eller greske yoghurten, behøver du ikke gjøre det. Bland yoghurt, agurk, hvitløk, koriander og chilisaus og smak til med salt og pepper.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her