Drikke
God hvit bordeaux

God hvit bordeaux

Hvitvin fra Bordeaux nytes altfor sjelden. Det kan du endre på nå, og spesielt om du har grillet fisk eller kylling på menyen.
Aase E. Jacobsen
30 August 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Doisy-Daëne 2010 (97733) er en virkelig lekkerbisken med flotte frukt- og mineraltoner samt velintegrert fat. Den utkonkurrerer dermed mang en hvit burgunder i samme prisklasse. Også som matfølge. Her må det smaksrik mat som grillet sjømat eller lyst kjøtt til.

Laget av ekspert

I motsetning til mange andre hvite bordeauxviner er den basert på én druesort, sauvignon blanc. Den trives veldig godt i jordsmonnet på vinslottet Doisy-Daëne. Det er nemlig sterkt kalkholdig under et tynt lag av rødlig leirsand. Denne kombinasjonen kjenner tilhengere av hvit bordeaux igjen fra Couhins-Lurton (men den koster 100 kroner mer).

Dette slottet er ellers mest kjent for sine søte viner. Doisy-Daëne ligger nemlig i Barsac, i en av de beste delene av Sauternes-appellasjonen. Og er samtidig nabo med et av de fremste Sauternes-slottene av alle, nemlig Climens. Doisy-Daëne eies av Denis Dubourdieu – den berømte eksperten på tørr hvitvin – og det skulle for så vidt bare mangle at han evnet å sette sine ideer ut i praksis på hjemmebane – noe ukens godbit er et strålende eksempel på.

Les mer om hvit Bordeaux

Siden sauvignon blanc er en veldig transparent men samtidig karaktersterk drue, må fatbruken styres strengt. Til denne vinen brukes en femdel nye fat, der vinen tilbringer åtte måneder til sammen før tapping. Det gir i den unge vinen et tydelig, men likevel balansert fatpreg, som kommer til sin rett for å øke vinens kompleksitet og ikke minst gjør den til en god match til mat med smak av grill.

Søk i Apéritifs drueleksikon

2010 er dessuten en veldig god årgang for tørr hvit bordeaux – bedre enn for de søte siden botrytisen hadde problemer med å få fotfeste. God frukt og høy syre lover godt for lagringspotensialet. Det betyr også at det er en vin som utvikler seg over tid, minst åtte år vil jeg anslå for Doisy-Daëne.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her