God hvit bordeaux

God hvit bordeaux

Hvitvin fra Bordeaux nytes altfor sjelden. Det kan du endre på nå, og spesielt om du har grillet fisk eller kylling på menyen.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Doisy-Daëne 2010 (97733) er en virkelig lekkerbisken med flotte frukt- og mineraltoner samt velintegrert fat. Den utkonkurrerer dermed mang en hvit burgunder i samme prisklasse. Også som matfølge. Her må det smaksrik mat som grillet sjømat eller lyst kjøtt til.

Laget av ekspert

I motsetning til mange andre hvite bordeauxviner er den basert på én druesort, sauvignon blanc. Den trives veldig godt i jordsmonnet på vinslottet Doisy-Daëne. Det er nemlig sterkt kalkholdig under et tynt lag av rødlig leirsand. Denne kombinasjonen kjenner tilhengere av hvit bordeaux igjen fra Couhins-Lurton (men den koster 100 kroner mer).

Dette slottet er ellers mest kjent for sine søte viner. Doisy-Daëne ligger nemlig i Barsac, i en av de beste delene av Sauternes-appellasjonen. Og er samtidig nabo med et av de fremste Sauternes-slottene av alle, nemlig Climens. Doisy-Daëne eies av Denis Dubourdieu – den berømte eksperten på tørr hvitvin – og det skulle for så vidt bare mangle at han evnet å sette sine ideer ut i praksis på hjemmebane – noe ukens godbit er et strålende eksempel på.

Les mer om hvit Bordeaux

Siden sauvignon blanc er en veldig transparent men samtidig karaktersterk drue, må fatbruken styres strengt. Til denne vinen brukes en femdel nye fat, der vinen tilbringer åtte måneder til sammen før tapping. Det gir i den unge vinen et tydelig, men likevel balansert fatpreg, som kommer til sin rett for å øke vinens kompleksitet og ikke minst gjør den til en god match til mat med smak av grill.

Søk i Apéritifs drueleksikon

2010 er dessuten en veldig god årgang for tørr hvit bordeaux – bedre enn for de søte siden botrytisen hadde problemer med å få fotfeste. God frukt og høy syre lover godt for lagringspotensialet. Det betyr også at det er en vin som utvikler seg over tid, minst åtte år vil jeg anslå for Doisy-Daëne.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Doisy-Daëne 2010

Produsent:
La Boisseraie
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux - Barsac
Pris:
265,00 kr
Varenummer:
9773301
89 Poeng
Les smaksnotatene »
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen