Drikke
God hvit bordeaux

God hvit bordeaux

Hvitvin fra Bordeaux nytes altfor sjelden. Det kan du endre på nå, og spesielt om du har grillet fisk eller kylling på menyen.
Aase E. Jacobsen
30 August 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Doisy-Daëne 2010 (97733) er en virkelig lekkerbisken med flotte frukt- og mineraltoner samt velintegrert fat. Den utkonkurrerer dermed mang en hvit burgunder i samme prisklasse. Også som matfølge. Her må det smaksrik mat som grillet sjømat eller lyst kjøtt til.

Laget av ekspert

I motsetning til mange andre hvite bordeauxviner er den basert på én druesort, sauvignon blanc. Den trives veldig godt i jordsmonnet på vinslottet Doisy-Daëne. Det er nemlig sterkt kalkholdig under et tynt lag av rødlig leirsand. Denne kombinasjonen kjenner tilhengere av hvit bordeaux igjen fra Couhins-Lurton (men den koster 100 kroner mer).

Dette slottet er ellers mest kjent for sine søte viner. Doisy-Daëne ligger nemlig i Barsac, i en av de beste delene av Sauternes-appellasjonen. Og er samtidig nabo med et av de fremste Sauternes-slottene av alle, nemlig Climens. Doisy-Daëne eies av Denis Dubourdieu – den berømte eksperten på tørr hvitvin – og det skulle for så vidt bare mangle at han evnet å sette sine ideer ut i praksis på hjemmebane – noe ukens godbit er et strålende eksempel på.

Les mer om hvit Bordeaux

Siden sauvignon blanc er en veldig transparent men samtidig karaktersterk drue, må fatbruken styres strengt. Til denne vinen brukes en femdel nye fat, der vinen tilbringer åtte måneder til sammen før tapping. Det gir i den unge vinen et tydelig, men likevel balansert fatpreg, som kommer til sin rett for å øke vinens kompleksitet og ikke minst gjør den til en god match til mat med smak av grill.

Søk i Apéritifs drueleksikon

2010 er dessuten en veldig god årgang for tørr hvit bordeaux – bedre enn for de søte siden botrytisen hadde problemer med å få fotfeste. God frukt og høy syre lover godt for lagringspotensialet. Det betyr også at det er en vin som utvikler seg over tid, minst åtte år vil jeg anslå for Doisy-Daëne.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her