Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Gode kjøp til kjelleren

Ukens viner tilhører en mer og mer sjelden rase - klassiske produkter med tydelig avtrykk av vekststed som er laget på tradisjonelt vis og skapt for å utvikle seg over tid. Det aller mest påtakelige er at de kommer fra den såkalte nye verden, nærmere best
Aase E. Jacobsen
09 Juni 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Mens australske vinprodusenter først de senere år har begynt å snakke om terroir, altså den effekten kombinasjonen av lokale klimatiske og geologiske forhold har på en vins karakter og kvalitet, er terroir selve substansen i Tahbilk, Australias eldste vingård og den aller mest tradisjonelle av dem alle.

Beliggenheten til Tahbilk er så unik at området i 2000 fikk en egen regionbenevnelse, Nagambie Lakes. Den 1200 hektar store Tahbilk-eiendommen ligger 10 mil nord for Melbourne i staten er Victoria. På grunn av at den ligger i et svært vannrikt område, med mange innsjøer i form av innsnevringer av elven Goulburn og dens sideelver og småbekker, er klimaet helt spesielt og mye kjøligere enn ellers i Victoria som i seg selv regnes som såkalt cool climate-sone. Ordet tabilk betyr da også vannhull på aboriginer-språk. I tillegg er jordsmonnet unikt for området, svært jernholdig og rik sandjord med god drenering, som setter sitt tydelige preg på vinene.

Onde tunger vil ha det til at vinene til Tahbilk er gammeldagse, og det er forståelig hvis du er flasket opp på bløt fruktsødme og fatkrydder som kjennetegner de fleste australske viner. Tahbilk-vinene er ikke de som stikker av gårde med topplasseringer i blindsmakinger siden de både trenger tid i flaske og gjerne også i karaffel for å vise sitt potensial. Siden gammeldags har en odiøs klang, er det riktigere å karakterisere Tahbilks viner som klassiske siden de har gode syrer hvilket tyder på at druene ikke plukkes når de er overmodne samtidig som druens egenkarakter ikke overdøves gjennom fatbruk.

Siden sommeren er kommet for alvor, i alle fall de fleste steder i landet, er det fristende å trekke frem en hvitvin først. Og Tahbilk Marsanne 2002 (6764) er ikke en hvilken som helst hvitvin. For det første er den laget av druer fra verdens eldste marsanneplanter som stammer fra 1927. Denne parsellen som måler 58 hektar er for øvrig verdens største marsannevinmark. For det andre er den så klassisk og typeriktig at den konkurrerer helt i verdensklasse for denne druen. Og det betyr ikke så lite siden marsanne er høvdingen blant hvite druer i Rhône-dalen, og de beste vinene herfra selges for minst tre ganger prisen av australieren.

Påvirkningen fra Frankrike er da også tydelig. En uhyre ærlig vin som ikke gjør noe forsøk på å lure med verken høy alkohol eller fat (kun ståltank her i gården). Jordsmonnspreget er uttalt og får følge av aprikoser i både frisk og tørket utgave samt innslag av blomster og honning. Smaken er kompleks med stor druefedme og gode syrer. Lengden er imponerende med deilig preg av aprikos, smør og honning. En kraftig hvitvin som trenger smaksrik fisk eller skalldyr, gjerne grillet eller røykt samt tilberedning med en del fedme, men som også kan konkurrere med røde viner overfor gode retter med lyst kjøtt. En vin som til tross for at den allerede er fire år gammel, vil utvikle seg videre i minst fem år til.

Tahbilk er likevel mest kjent for sine røde viner, og to av dem er i salg i Norge. Tahbilk Shiraz 2001 (34546) er som den hvite inspirert av Rhône og har derfor lite til felles med sine australske navnebrødre. Her er det jordsmonnspreg i kombinasjon med druens typiske preg av bjørnebær og andre søte mørke bær samt krydder som dominerer. Alderen til tross er dette en ganske barsk vin som med fordel bør nytes til kraftige kjøttretter hvis du ikke lar den ligge til høsten og den sesongens noe rustikke viltretter. Fantastisk til braisert oksekjøtt/oksehaler.

2000-utgaven som først kommer i salg nærmere vinteren er i øyeblikket enda kraftigere samt en tanke lukket, men du verden for en intensitet. Dette året var ikke så varmt som 1997 og kjennetegnes av noe større friskhet hvilket borger for et langt liv. Og hvis vi sammenligner med hvordan 1986- og 1988-utgavene av den samme vinen smaker i dag, er Tahbilk Shiraz noe av det sikreste kortet for kjelleren.

Forklaringen på disse vinenes evne til å holde lenge, er ikke bare å finne i terroir'et eller plantematerialet (Tahbilk har enorm tilgang på druer fra egne vinmarker å velge mellom og bruker bare en andel av det de dyrker til egne viner) men også i selve fremstillingsmetoden.

Som eneste produsent i Australia benytter Tahbilk fortsatt de store åpne gjæringskarene som sørger for å forberede vinen ved at den allerede fra starten av blir utsatt for oksygenpåvirkning, på den videre modningen som foregår i franske fat og deretter i flaske.

Uttrekkstiden er sammenlignet med andre australske viner i dette prissjiktet relativt kort hvilket er med på å understreke den ærlige profilen. Og Tahbilk Cabernet Sauvignon 2001 (7580) som nylig har erstattet 1998-utgaven følger opp, om enn i en mildere stil enn shiraz'en men likevel med en eleganse som overgår mang en bordeaux i samme prissjikt. For også denne bærer tydelige referanser til Frankrike, selv om ordet Chateau er fjernet fra etiketten for godt.

Her er solbærpreget omhyllet av jordsmonn, mokka, fat og røyk. Smaken er bløt med nydelig sødme fra modne solbær som balanseres av fine syrer og bløte men tilstedeværende tanniner. Den perfekte partner til sommerens mer forseggjorte retter fra grillen. En vin som i likhet med alle andre Tahbilk'er fortjener en plass i vinkjelleren og vil utvikle seg videre i minst ti år til.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise
Ukens kake
Rødbet-snurrer med pistasjnøtter

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise

Rosafargen er så naturlig som den kan bli. Rødbeter kan nemlig brukes til mer enn sylting.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset
Godbiter i pollisten

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her