Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Godteri for voksne

Disse rieslingene er rett og slett j... gode. De dekker hele behovet for karbohydrater - og litt til.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at vinene til Mosel-magikeren Clemens Busch er søte. De er stort sett tørre (om ikke knusktørre) alle sammen, men frukten er så sødmefylt, så rik og deilig at du blir nærmest helt satt ut. I hvert fall ble jeg det da jeg smakte meg gjennom den 13 viner store porteføljen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fra en svært anonym posisjon langs Mosels dramatiske siksakkform kommer det altså slike fantastiske perler. Pünderich ligger riktignok i Mittelmosel, selve hjertet av regionen. Men helt i den nordre utkanten.

Det som gjør Pünderich med til et perfekt sted for riesling, er at vinmarkene er sør- og sørvestvendt hvilket sammen med det superskrinne jordsmonnet av grå-, blå- og rødskifer sørger for optimal modning.

Gammelt materiale
De aller beste kjøpene henter samtlige sine druer fra det for Pünderich så typiske rødskiferjordsmonnet. Som Busch Riesling Von Roten Schiefer 2007 (58148) som kommer fra flere svært bratte parseller med dette jordsmonnet og med inntil 50 år gamle vinplanter.

Busch Riesling Marienburg Rothenpfad 2007 (58141) har enda eldre plantemateriale som vokser i ekstremt forvitret rødskifer. Samt ikke å forglemme den søte Busch Riesling Marienburg Spätlese Goldkapsel (58142) som fullstendig tar pusten fra deg. Og som vil gjøre det i sikkert 50 år til.

Busch Riesling Marienburg G.G. Rothenpfad 2007 (58140) er også veldig godt priset. Grosses gewächs er nemlig aldri billig, de beste ligger på mer enn tre hundrelapper. Men her får du altså valuta så det holder.

Todelt godis
Så har vi den heftigste, og en av de tørreste, av alle: Busch Riesling Marienburg Fahrlay Terrassen 2007 (58149) som kommer fra en bitteliten del av Pündericher Marienburg med blåskifer som er hardere og mindre forvitret enn den røde. Og den aller bratteste vinmarken av alle. Den ligger sågar helt nede ved elven, bare veien skiller de to, og har fått navn etter det tidligere ferjeleiet (fahr). Men ordet lay har ikke noe med leie å gjøre, men er derimot en lokal betegnelse på skifer.

Selv om Fahrlay er en bitteliten parsell, er den rent druetypisk todelt. Derfor velger Busch å lage to forskjellige viner. Terrassen er den mest mineralske og konsentrerte av de to med de eldste vinstokkene. Den andre delen gir blant annet en fantastisk søt vin, Busch Riesling Auslese Fahrlay 2007 (58144) som imidlertid har sin pris.

Slow-vin
Ikke rart at Clemens Busch er tatt opp som medlem i VDP-foreningen som bare aller nådigst slipper inn nye vingårder. Clemens Busch er for øvrig det eneste medlemmet i denne delen av Mosel. Alle vinene er laget etter biodynamiske prinsipper, som betyr uten bruk av fremmedgjær. Gjæringen får ta den tid den tar, også pressingen av druene skjer i sakte tempo. Til modningen brukes både velbrukte trefat og ståltanker. Dette er altså slow-viner av beste sort.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

1125 viner testet blant marsnyhetene - velg fra øverste hylle

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her