Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Ikke det at vinene til Mosel-magikeren Clemens Busch er søte. De er stort sett tørre (om ikke knusktørre) alle sammen, men frukten er så sødmefylt, så rik og deilig at du blir nærmest helt satt ut. I hvert fall ble jeg det da jeg smakte meg gjennom den 13 viner store porteføljen.
Fra en svært anonym posisjon langs Mosels dramatiske siksakkform kommer det altså slike fantastiske perler. Pünderich ligger riktignok i Mittelmosel, selve hjertet av regionen. Men helt i den nordre utkanten.
Det som gjør Pünderich med til et perfekt sted for riesling, er at vinmarkene er sør- og sørvestvendt hvilket sammen med det superskrinne jordsmonnet av grå-, blå- og rødskifer sørger for optimal modning.
De aller beste kjøpene henter samtlige sine druer fra det for Pünderich så typiske rødskiferjordsmonnet. Som Busch Riesling Von Roten Schiefer 2007 (58148) som kommer fra flere svært bratte parseller med dette jordsmonnet og med inntil 50 år gamle vinplanter.Busch Riesling Marienburg Rothenpfad 2007 (58141) har enda eldre plantemateriale som vokser i ekstremt forvitret rødskifer. Samt ikke å forglemme den søte Busch Riesling Marienburg Spätlese Goldkapsel (58142) som fullstendig tar pusten fra deg. Og som vil gjøre det i sikkert 50 år til.
Busch Riesling Marienburg G.G. Rothenpfad 2007 (58140) er også veldig godt priset. Grosses gewächs er nemlig aldri billig, de beste ligger på mer enn tre hundrelapper. Men her får du altså valuta så det holder.
Todelt godis
Selv om Fahrlay er en bitteliten parsell, er den rent druetypisk todelt. Derfor velger Busch å lage to forskjellige viner. Terrassen er den mest mineralske og konsentrerte av de to med de eldste vinstokkene. Den andre delen gir blant annet en fantastisk søt vin, Busch Riesling Auslese Fahrlay 2007 (58144) som imidlertid har sin pris.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal