Godteri for voksne

Disse rieslingene er rett og slett j... gode. De dekker hele behovet for karbohydrater - og litt til.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at vinene til Mosel-magikeren Clemens Busch er søte. De er stort sett tørre (om ikke knusktørre) alle sammen, men frukten er så sødmefylt, så rik og deilig at du blir nærmest helt satt ut. I hvert fall ble jeg det da jeg smakte meg gjennom den 13 viner store porteføljen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fra en svært anonym posisjon langs Mosels dramatiske siksakkform kommer det altså slike fantastiske perler. Pünderich ligger riktignok i Mittelmosel, selve hjertet av regionen. Men helt i den nordre utkanten.

Det som gjør Pünderich med til et perfekt sted for riesling, er at vinmarkene er sør- og sørvestvendt hvilket sammen med det superskrinne jordsmonnet av grå-, blå- og rødskifer sørger for optimal modning.

Gammelt materiale
De aller beste kjøpene henter samtlige sine druer fra det for Pünderich så typiske rødskiferjordsmonnet. Som Busch Riesling Von Roten Schiefer 2007 (58148) som kommer fra flere svært bratte parseller med dette jordsmonnet og med inntil 50 år gamle vinplanter.

Busch Riesling Marienburg Rothenpfad 2007 (58141) har enda eldre plantemateriale som vokser i ekstremt forvitret rødskifer. Samt ikke å forglemme den søte Busch Riesling Marienburg Spätlese Goldkapsel (58142) som fullstendig tar pusten fra deg. Og som vil gjøre det i sikkert 50 år til.

Busch Riesling Marienburg G.G. Rothenpfad 2007 (58140) er også veldig godt priset. Grosses gewächs er nemlig aldri billig, de beste ligger på mer enn tre hundrelapper. Men her får du altså valuta så det holder.

Todelt godis
Så har vi den heftigste, og en av de tørreste, av alle: Busch Riesling Marienburg Fahrlay Terrassen 2007 (58149) som kommer fra en bitteliten del av Pündericher Marienburg med blåskifer som er hardere og mindre forvitret enn den røde. Og den aller bratteste vinmarken av alle. Den ligger sågar helt nede ved elven, bare veien skiller de to, og har fått navn etter det tidligere ferjeleiet (fahr). Men ordet lay har ikke noe med leie å gjøre, men er derimot en lokal betegnelse på skifer.

Selv om Fahrlay er en bitteliten parsell, er den rent druetypisk todelt. Derfor velger Busch å lage to forskjellige viner. Terrassen er den mest mineralske og konsentrerte av de to med de eldste vinstokkene. Den andre delen gir blant annet en fantastisk søt vin, Busch Riesling Auslese Fahrlay 2007 (58144) som imidlertid har sin pris.

Slow-vin
Ikke rart at Clemens Busch er tatt opp som medlem i VDP-foreningen som bare aller nådigst slipper inn nye vingårder. Clemens Busch er for øvrig det eneste medlemmet i denne delen av Mosel. Alle vinene er laget etter biodynamiske prinsipper, som betyr uten bruk av fremmedgjær. Gjæringen får ta den tid den tar, også pressingen av druene skjer i sakte tempo. Til modningen brukes både velbrukte trefat og ståltanker. Dette er altså slow-viner av beste sort.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her