Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Gul jul

Appelsiner er fortsatt selvfølgelige til jul, så hvorfor ikke la den aller mest klassiske juledesserten få litt smak av de søte gule. Det smaker dessuten fortreffelig med noe flytende gullgult ved siden av. God jul.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2004 - 16:28

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Desserten er for mange høydepunkt nummer to julaften, selvsagt etter julegavene. Og like mange kan ikke være riskremen foruten. Hvis du er lei av den vanlige utgaven med rød saus, kan du følge vårt råd om å sprite den opp med litt appelsin og en krydret sjokoladesaus. Noe som gir mersmak for både liten og stor. Mektig er det i alle fall, og da hjelper det godt med noe alkoholholdig i glasset. Alkoholens forside i tillegg til at den ofte smaker godt, er at den som kjent hjelper til med fordøyelsen. Og det kan mange trenge på selveste julaften. Kanskje du bare behøver åpne den øverste knappen i buksa.....

Selv om riskrem føles mektig, er den ikke veldig fet sammenlignet med en rekke andre desserter. Men vi trenger likevel noe syrer eller noe mer alkohol der hvor syrene er mer dempet, for å rense opp. La oss raskt komme til sakens kjerne, nemlig hva passer aller best til appelsinriskremen med krydret sjokoladesaus. Etter å ha testet en lang rekke søte viner som er tilgjengelige i de aller fleste polbutikker, skilte sauternes'en Castelnau de Suduiraut 2009 (30609) seg klart ut som ikke mindre enn perfekt.

Sauternes er en av de edleste dessertvinene som lages av svært modne druer som er delvis angrepet av en muggsopp som kalles botrytis cinerae (edelråte). Angrepet resulterer i en kompleks kjemisk reaksjon i druene slik at druesaften som til slutt presses ut blir ekstremt søt.

Når hver drue bare gir noen få dråper saft, sier det seg selv at slik vin blir dyrere enn tørr hvitvin. Derfor er de 249 kronene en meget gunstig pris for denne vinen som er den såkalte annenvinen til et av de største sauternesslottene, nemlig Suduiraut. Sauternes har som annen søt vin av dette kaliberet, svært lang levetid. Castelnau i 97-årgangen er drikkemoden nå (men vil utvikle seg videre i minst fire-fem år til).

Fargen er gullgul. Duften er svært rund og sødmefylt i frukten. Her er masser av tropisk frukt som aprikos og mango samt smør og fat. Smaken er elegant og fyldig med middels syrer. Ettersmaken er svært lang og god med deilig preg av sitrusskall og aprikos i finishen.

Hvis du synes at prisen likevel er for høy, kan vi trøste med at det finnes rimeligere alternativer. Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2011 (14713) (for 50cl) er en lettutgave av en annen stor vin, kanskje den aller største, nemlig tokaji, som normalt er en meget konsentrert søt vin med høyt syrenivå og en lang livssyklus. Forskjellen mellom en Late Harvest og en "ekte" tokaji er mengden druer som en angrepet av edelråte. Jo mindre andel, jo mindre søt blir den endelige vinen. Men til vår riskremvariant er denne tokajitypen søt nok.

Fargen er gullgul og duften er sammensatt med så vel tropisk frukt, det typiske rosinpreget i en tokaji samt noe krydder og sjokolade. Smaken er sødmefylt, fruktig og tiltalende. Den har ikke det samme lagringspotensialet som en fullblods tokaji, men den kan trygt lagres i tre-fire år til.
Enda rimeligere, og så rimelig at det er vanskelig å forstå hvordan det er mulig, gitt det lave utbyttet for en slik vin, er chilenske Late Harvest Sauvignon Blanc 2003 (6945) (for halvflaske, i bestillingsutvalget, men finnes i enkelte lokale prislister). Her er det mye syltet aprikos og sitrus, smør og karamell i så vel duft som smak. Den er noe enkel, i hvert sammenlignet med sine europeiske forbilder, men som en budsjettvennlig partner til vår juleriskrem fungerer den helt fint.

For mange er en jul uten portvin like trist som en grønn sådan. Men fortvil ikke, Churchill's 10 Years Old Tawny (7008) kan med suksess serveres til riskremen. Fargen er kobberfarget og duften byr på så vel tørket frukt som syltete bær, nøtter og fat. Smaken følger godt opp, er varm og innsmigrende med sjokolade, nøtter og fat i avslutningen. Denne kan du kose deg med lenge etter at dessertskåla er tom. Og klarer du ikke å tømme flasken på julaften, er det helt uproblematisk, for slik portvin utvikler seg ikke i flasken og holder seg noen uker til måneder i åpnet flaske hvis du sørger for at korken sitter godt.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Appelsinriskrem med krydret sjokoladesaus

original.jpg

Fremgangsmåte

Visp fløten stiv og vend den forsiktig inn i risgrøten. Skrell appelsinen og skjær ut såkalt fileter, altså kun fruktkjøtt og ikke hinner. Del filetene i små biter og bland inn i riskremen. La gelatinplatene ligge i bløt i noen minutter i kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinen og hell 2 ss kokende vann over. Rør den oppløste gelatinen inn i riskremen og fordel i porsjonsformer eller hell alt i en serveringsbolle. Sett kaldt til den har stivnet helt. Det tar et par timer. Pynt med syltet appelsinskall som du lager selv eller kjøper. Du kan også bruke skallstrimlene fra appelsinmarmelade. Ta riskremen ut av kjøleskapet en halvtime før den skal serveres.

Krydret sjokoladesaus:
Brekk sjokoladen i biter. Ha den i en kjele sammen med matfløte. Skrap frøene ut av  vaniljestangen og ha det sammen med selve stangen oppi kjelen. Tilsett de øvrige krydrene. Kok forsiktig opp under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangbiten. Serveres lun.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her