Godbiter i pollisten
Har du ikke prøvd eiswein før, har du muligheten nå

Har du ikke prøvd eiswein før, har du muligheten nå

Noen av verdens beste, mest lagringsdyktige og dyreste viner er laget av rieslingdruer som henger svært lenge på vinstokken. Selv om 500 kroner for en halvflaske er mye, er disse utgavene faktisk veldig billige.
Aase E. Jacobsen
15 November 2017 - 14:45

Tilbudet av eiswein i Norge er mikroskopisk. Det er en konsekvens av en bitteliten og ujevn produksjon, det er helt spesielle forhold som skal til for at eiswein kan lages, at prisene for de beste av disse årsakene er skyhøye, og at søtvinsetterspørselen er veldig liten. Men nå er det mulig å sikre seg en smak av dette aller helligste – og det til en akseptabel pris.

Hexamer Meddersheimer Altenberg Riesling Eiswein 2016 er nemlig et aldri så lite mirakel av en fruktbombe hvor den enorme ubesudlede frukten og sødmen er godt pakket inn i en heftig syre og stor fasthet. Selv en liten munnfull får deg til (nesten) å miste pusten og i hvert fall til å bli litt fuktig i øyekroken, ikke bare av glede men også fordi den superfriske syren setter i gang prosesser i smaksapparatet.

Hvordan en vin med seks prosent alkohol kan smake så mye så rent og intenst er altså et større mirakel for meg enn mye annet i denne verdenen. Og mirakelet skjer når druene utsettes for (natt)temperaturer lavere enn sju minusgrader. Da fryser vannet i druene og når de fryste druene presses, kommer det ut en most som er helt ren og superkonsentrert. Og helt uten innslag av botrytis (edelråte), for slike druer hører ikke hjemme i en eiswein. Prosessen er derfor svært arbeidsintensiv – her må det mange hender i arbeid - og den må skje i et forrykende tempo slik at ikke druene tiner før de presses.

Det er også stor risiko forbundet med å la druer henge på vinstokkene i påvente av den riktige temperaturen. Den største faren er dyr som fristes av de stadig søtere druene, men også soppangrep og råte hvis senhøsten er regnfull.

Om natten den 5. desember 2016 slo værgudene til med hele ni iskalde minusgrader i vinmarken Altenberg i Meddersheim i Nahe hvor Hexamer holder til. Resultatet er altså den omtalte mirakelvinen. Allerede uken før hadde fenomenet inntrådt i nabolandsbyen Sobernheim og vinmarken Domberg hvor Hexamer også her en parsell. Ved sju minusgrader ble Hexamer Sobernheimer Domberg Riesling Eiswein 2016 til. Ikke like intens, trolig siden druene men du verden for en syrefriskhet. Siden den har litt mindre restsukker og bittelitt høyere syre, oppstår en annen kjemi i smaken, syren blir så intens at «det kiler bak øret».

Til tross for denne vintypens risikofylte fødsel, ble 2016 et skikkelig eiswein-år for Hexamer som laget 2200 liter til sammen. Om det ikke høres mye ut, må det tas i betraktning at utbyttet ofte er ekstremt lavt for denne vinstilen. Hexamer lot 1,2 hektar stå i påvente av den riktige temperaturen. 

Totalt har Hexamer 30 hektar fordelt på en rekke vinmarker i tre landsbyer. Til våren kommer de to siste eisweinene derfra til Norge, en av dem fra selveste Rheingrafenberg som er produsentens beste vinmark (også den i Meddersheim) hvor de eier en tredel (7,3 hektar) og som leverer vin på alle de beste kvalitetsnivåer til det norske markedet, fra Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken 2016 til Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Trockenbeerenauslese 2015.

Se alle vinene fra Hexamer her

Denne siste er en vin for tilnærmet evigheten, laget av utvalgte druer som er angrepet av edelråte. Av slike druer blir det altså en ekstremt konsentrert vin, på samme måte som eiswein, bare at her er det soppangrepet som forårsaker at væsken fordamper og øker konsentrasjonen i mosten slik at hver drue bare gir noen dråper most hver.

Stilmessig, smaksmessig, årgangsmessig og lagringsmessig er det en helt annen vin med høyere sukkerinnhold og syre, men samme lave alkoholprosent. Når det kommer til lagring, er det heller denne enn eisweinen du skal satse på. Eiswein er på sin side en yngre oppfinnelse og erfaringen med lagringspotensialet er ikke like lang som for en vin laget av botrytisangrepne druer. Men strukturmessig er det ikke noe i veien for å lagre en eiswein. Spørsmålet er vel heller om hva det gjør med aromaene, og om de endres til det bedre? Generelt er en eiswein mye fruktigere enn botrytisviner hvor aromaene allerede mens vinen er ung er kommet over i et annet stadium av kompleksitet.  Så hvorfor vente? Om du synes prisene fortsatt er høye, husk at en halvflaske rekker til et helt selskap. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her