Godbiter i pollisten
Har du ikke prøvd eiswein før, har du muligheten nå

Har du ikke prøvd eiswein før, har du muligheten nå

Noen av verdens beste, mest lagringsdyktige og dyreste viner er laget av rieslingdruer som henger svært lenge på vinstokken. Selv om 500 kroner for en halvflaske er mye, er disse utgavene faktisk veldig billige.
Aase E. Jacobsen
15 November 2017 - 14:45

Tilbudet av eiswein i Norge er mikroskopisk. Det er en konsekvens av en bitteliten og ujevn produksjon, det er helt spesielle forhold som skal til for at eiswein kan lages, at prisene for de beste av disse årsakene er skyhøye, og at søtvinsetterspørselen er veldig liten. Men nå er det mulig å sikre seg en smak av dette aller helligste – og det til en akseptabel pris.

Hexamer Meddersheimer Altenberg Riesling Eiswein 2016 er nemlig et aldri så lite mirakel av en fruktbombe hvor den enorme ubesudlede frukten og sødmen er godt pakket inn i en heftig syre og stor fasthet. Selv en liten munnfull får deg til (nesten) å miste pusten og i hvert fall til å bli litt fuktig i øyekroken, ikke bare av glede men også fordi den superfriske syren setter i gang prosesser i smaksapparatet.

Hvordan en vin med seks prosent alkohol kan smake så mye så rent og intenst er altså et større mirakel for meg enn mye annet i denne verdenen. Og mirakelet skjer når druene utsettes for (natt)temperaturer lavere enn sju minusgrader. Da fryser vannet i druene og når de fryste druene presses, kommer det ut en most som er helt ren og superkonsentrert. Og helt uten innslag av botrytis (edelråte), for slike druer hører ikke hjemme i en eiswein. Prosessen er derfor svært arbeidsintensiv – her må det mange hender i arbeid - og den må skje i et forrykende tempo slik at ikke druene tiner før de presses.

Det er også stor risiko forbundet med å la druer henge på vinstokkene i påvente av den riktige temperaturen. Den største faren er dyr som fristes av de stadig søtere druene, men også soppangrep og råte hvis senhøsten er regnfull.

Om natten den 5. desember 2016 slo værgudene til med hele ni iskalde minusgrader i vinmarken Altenberg i Meddersheim i Nahe hvor Hexamer holder til. Resultatet er altså den omtalte mirakelvinen. Allerede uken før hadde fenomenet inntrådt i nabolandsbyen Sobernheim og vinmarken Domberg hvor Hexamer også her en parsell. Ved sju minusgrader ble Hexamer Sobernheimer Domberg Riesling Eiswein 2016 til. Ikke like intens, trolig siden druene men du verden for en syrefriskhet. Siden den har litt mindre restsukker og bittelitt høyere syre, oppstår en annen kjemi i smaken, syren blir så intens at «det kiler bak øret».

Til tross for denne vintypens risikofylte fødsel, ble 2016 et skikkelig eiswein-år for Hexamer som laget 2200 liter til sammen. Om det ikke høres mye ut, må det tas i betraktning at utbyttet ofte er ekstremt lavt for denne vinstilen. Hexamer lot 1,2 hektar stå i påvente av den riktige temperaturen. 

Totalt har Hexamer 30 hektar fordelt på en rekke vinmarker i tre landsbyer. Til våren kommer de to siste eisweinene derfra til Norge, en av dem fra selveste Rheingrafenberg som er produsentens beste vinmark (også den i Meddersheim) hvor de eier en tredel (7,3 hektar) og som leverer vin på alle de beste kvalitetsnivåer til det norske markedet, fra Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken 2016 til Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Trockenbeerenauslese 2015.

Se alle vinene fra Hexamer her

Denne siste er en vin for tilnærmet evigheten, laget av utvalgte druer som er angrepet av edelråte. Av slike druer blir det altså en ekstremt konsentrert vin, på samme måte som eiswein, bare at her er det soppangrepet som forårsaker at væsken fordamper og øker konsentrasjonen i mosten slik at hver drue bare gir noen dråper most hver.

Stilmessig, smaksmessig, årgangsmessig og lagringsmessig er det en helt annen vin med høyere sukkerinnhold og syre, men samme lave alkoholprosent. Når det kommer til lagring, er det heller denne enn eisweinen du skal satse på. Eiswein er på sin side en yngre oppfinnelse og erfaringen med lagringspotensialet er ikke like lang som for en vin laget av botrytisangrepne druer. Men strukturmessig er det ikke noe i veien for å lagre en eiswein. Spørsmålet er vel heller om hva det gjør med aromaene, og om de endres til det bedre? Generelt er en eiswein mye fruktigere enn botrytisviner hvor aromaene allerede mens vinen er ung er kommet over i et annet stadium av kompleksitet.  Så hvorfor vente? Om du synes prisene fortsatt er høye, husk at en halvflaske rekker til et helt selskap. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den
Dagens rett

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den

Han spiser kanskje ikke kålruletter på søndag, men like fullt har denne oppskriften signert Eyvind Hellstrøm litt fest over seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den
Dagens rett

Denne søndagsmiddagen er slik Hellstrøm liker den

Han spiser kanskje ikke kålruletter på søndag, men like fullt har denne oppskriften signert Eyvind Hellstrøm litt fest over seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her