Da vår eldste sønn startet i 1. klasse, laget jeg skoleboller til han kom hjem. Etter det er det blitt en tradisjon å kose seg med en skolebolle og et glass melk etter første skoledag.
Fra skolekjøkkenet
Men hvorfor heter det egentlig skolebolle eller skolebrød som mange andre også kaller det? Denne herlige og godt fylte bollen er jo ikke akkurat noe å ta med seg på skolen.
Opprinnelsen til navnet skolebolle er noe usikkert, men mange mener at det heter skolebolle fordi dette er noe man lærte å lage på skolekjøkkenet. Kjært barn har mange navn, og skolebollen kalles også Tolvøres og Purker.
Størrelsen varierer også. I Kristiansand har man kanskje rekorden med de største og flateste som er nesten 20 cm i diameter og bare 2-3 cm høye.
Verdens beste glasur
Uansett hvor du bor og hva du kaller bollen, så skal den lages med en søt gjærdeig med egge- eller vaniljekrem i midten, melisglasur og kokos på toppen.
Flere oppskrifter med søt gjærdeig
Lager du en hurtigvariant av en melisglasur, som bare består av vann og melis, anbefaler jeg deg å ha noen sitrondråper i glasuren slik at den ikke blir så søt.
Vil du ha verdens beste melisglasur på dine skoleboller, anbefaler jeg deg å ta bryet med å lage oppskriften på glasur nedenfor. Glasuren kan fryses eller oppbevares i kjøkkenskap.
TIPS: Ved å etterheve skolebollene under plastfolie får gjærdeigen perfekte omgivelser til å heve seg store og fine uten at overflaten tørker. Plastfolien legges bare lett over bakebrettet. Se flere kokketips
Skoleboller - skolebrød
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smelt smør og ha i melk.
Når dette er lunkent (ca. 37 grader), vispes egget i.
Hell det våte i det tørre.
Elt deigen i 10-15 minutter.
Forhev deigen i 30-45 minutter. Kjevle ut en leiv av deigen til den er ca 1 cm tykk. Stikk ut sirkler a 15 cm i diameter med en rund utstikker eller kanten på en skål. Legg sirklene på bakeplaten.
Etterhev bollene i 45 minutter.
Lag så et hull midt i og legg en skje med vaniljekrem i.
Pensle bollene med eggehvite og stek bollene på 220 grader i 10-12 min
Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp.
Ha resten av melken og maisenna i en liten bolle og rør til det er klumpfritt.
Visp inn eggeplommene i maisennablandingen.
Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen.
Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.
La kremen småkoke i 1 minutt men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.
Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl!
Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.
Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. For å bruke glasuren ta en del i en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.
Her får du svært så praktiske kokketips
Sendt inn av Anne Brith Davidsen (tekst og foto)
Foto: Alf Børjesson