Hemmelighetene på norsk

Toralf Bølgen med 20 års bransjeerfaring bak seg har lenge vært svanger med en bok om cognac og annet edelt brunt brennevin av fransk opprinnelse. - Etter å ha servert tusenvis av glass med cognac opp gjennom årene føler jeg at det er behov for en bok som
Redaksjonen
18 Oktober 1999 - 01:15

Og boken er klar med denne lange tittelen på forsiden: Historien om cognac, calvados og armagnac, fire nordmenn, heldige giftermål og verdens beste cognachus. Endelig en cognacbok på norsk som også dveler ved den store norske representasjonen blant cognachusene. Her får du historien bak kjente navn fra etikettene som Larsen, Bache-Gabrielsen og Braastad. Samt en bredt utvalg av de andre berømte husene. Og en lettfattelig innføring i hvordan cognac blir til og hvorfor den smaker som den gjør.

Bokens mange fantastiske bilder
gjør det til en visuell nytelse å bla.
 
Boken er et teamarbeid hvor Bølgen har hatt hjelp av forfatter Øyvind Hånes på tekstsiden, art director Kenneth Hansen har stått for designet og ikke minst: De saftige og levende bildene er knipset av Mats Widén. Han klarer å få frem cognacregionens særpreg på en eminent måte. Så selv for en som ikke liker cognac er boken en nytelse. Det er en samlet presse enig om.
 
ISBN 82-05-25612-8, kr 448. og boken kan du kjøpe direkte i Apéritifs butikk
 
For gærne jenter
Bølgens mange reiser til Cognac-området det siste året har avfødt mer enn en bok. Sammen med kjellermesteren hos Bache-Gabrielsen, Jean-Phillipe Bergier, har han "lekt" seg som cognacblander.
 
Så vellykket at Bølgens VS-cuvée (13721, basisutvalg, kr 330,20) som bærer navnet til hans yngste datter, Anna, ble foretrukket blant i alt 60 produkter da polet valgte en ny tre stjerner for lansering i høst. Blandingen er tre til fem år gammel fins bois-cognac som har fått fint selskap av litt eldre petite champagne. Aksepten hos polet ga mersmak, og resultatet er Maria, en XO (32634, bestillingsutvalg, kr 439,90) basert på grande og petite champagne fra utvalgte destillatører med tillegg av 20 prosent fins bois-cognac. Maria er i samme gate som sin yngre søster. Feminin, rund og fruktig i stilen med mye sødme. En klar favoritt blant damene som sikkert mange menn med tre-angst vil elske.
 

 
Tospannet Bølgen & Bergier ga seg heller ikke der, og mikset en enda mer eksklusiv sak. Solène som er oppkalt etter Jean-Phillipes datter, er en ren grande champagne basert på rundt 30 år gamle destillater laget av Madame Henriette Vergnion i Lignières-Sonneville. Prisen er kroner 748,40 (32635, bestillingsutvalg). Alle tre variantene er tappet i slanke cognacflasker med et moderne og annerledes etikettdesign med større appell til dagens gærne jenter enn til deres mødre. Denne damen var ennå ikke ankommet landet da smakingen ble foretatt.
Varene kan du bestille på Polet med Apéritifs gratis faks
Aase E. Jacobsen
17.11.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her