Godbiter i pollisten
Her får du en smak av virkelig stor vin

Her får du en smak av virkelig stor vin

Denne hvitvinen minner mye om store hvite Hermitage-viner, men med en helt annen tilnærming og ikke minst pris.
Aase E. Jacobsen
09 August 2017 - 14:45
 

Eric Texier St-Julien en St-Alban Vieille Marsanne 2015 er veldig aromatisk og floral med fin syre godt mineralavtrykk og masse stoff i avslutningen. Det er lett å kjenne igjen marsannedruen fra de store hvite Rhône-vinene som Hermitage, men her får du den servert på en annen måte. 

I denne vinen er det bare druene selv som snakker. Og med store ord selv uten å måtte kjøre alkoholkortet, for hvitviner fra Rhône har en tendens til å få høy alkohol, og bli litt tunge på labben. Druetypene som brukes er heller ikke de som er rikest på syre, og marsanne er aller «syresvakest». Når de i tillegg får opphold i (ny) eik, kan det fort blir for mye av det gode. 

Ingen svovel

Derfor er denne vinen et lite mesterverk, med sine 12,5 prosent alkohol. Syren er ganske lav sammenlignet med eksempelvis riesling, men på nivå med hvite burgundere. Og de trenger jo ikke overbevise om sin lagringsevne. Den er i framstilt dels ved hjelp av maceration carbonique-metoden som bidrar med stor fruktighet, dels med gjæring og skallkontakt i 250 liters amforaer og med en avsluttende modning i brukte større eikefat. Den har derfor svært dempete eiketoner. Det den derimot har er et lett oksidativt preg som ofte blir resultatet av en framstilling i amforaer uten bruk av svovel. Den er heller ikke filtrert for maksimal smak.

Den er imidlertid ikke identisk med produsentens usvovlete marsanne, L’Indigene Sulfureux Anahi. Jeg smakte 2010-årgangen på en naturvinmesse i 2011 og den var kjennetegnet av veldig god syrefriskhet og tydelig mineralkarakter.

Denne sammen med to røde usvovlete utgaver, er laget mer som et eksperiment av Eric Texier og sønnen Martin som også har begynt å lage sine egne viner fra Domaine de l’Amandier i St-Julien-en-St-Alban hvor altså vår vin kommer fra. Både Martin Texier som virker enda mer radikal i vinveien enn sin far, og St-Julien-en-St-Alban er navn vi garantert kommer til å høre mer om. 

St-Julien-en-St-Alban ligger helt nord i Sør-Rhône eller helt sør i Nord-Rhône, rett sør for Valence. Men på venstrebredden av elven. Det betyr rett utenfor appellasjonen St. Peray som er er en ren hvitvinsappellasjon med marsanne og roussanne som vokser i granitt eller kalkstein. Vår vin kommer fra en parsell med granitt. 

Gamle vinstokker er resepten

På den andre siden av Rhône ligger Brezeme som er en annen spesialitet fra Eric Texier. 

Her kan du lese mer om hvorfor Brezeme er så unik 

For det mest med syrah som her heter serine, men også hvitvin, i form av Eric Texier Brézème Roussanne 2014. En god vin med et fint druepreg, tydelig fedme, men også god syre og flott fruktkarakter. Druene kommer fra vinmarker med rullesteiner, ikke ulikt Châteauneuf-du-pape eller Crozes-Hermitage, men med kalkstein i bunnen. Det gir viner med ekstra god syre og konsentrasjon.   

Roussanne er generelt den syrligste av de to viktigste hvite Rhône-druene, men forskjellen er egentlig ganske liten. Begge druene gir aromatiske viner med innslag av blomster, bivoks/honning og gul frukt. Det som skaper forskjellene er vekstforholdene, jordsmonn og klima, og ikke minst alderen på vinstokkene. 

Eric Texier tryller også med en annen hvit drue fra dalen

For felles for alt Eric gjør er gamle vinstokker. Det ved siden av bidoynamiske metoder i vinmark og vinkjeller sikrer viner med god konsentrasjon og lagringsevne. 

Se alle Eric Texiers viner som er i salg her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her