Drikke
Herlig i boks

Herlig i boks

Få boksviner kan konkurrere med denne i karakter og saftighet.
Aase E. Jacobsen
01 Februar 2012 - 03:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Så kommer Tami' Nero d'Avola Frappato 2010 (94559) fra en som jobber svært så kvalitets- og målrettet i vinmarker og kjeller, nemlig Arianna Occhipinti.

30-åringen er en energibunt av de sjeldne som også evner å overføre denne energien over i sine produkter. Alt den damen tar i blir til gull. Så også noe så beskjedent som en boksvin. Mens Ariannas egne druer fra 5 hektar (biodynamisk dyrket) reserveres til hennes supre portefølje av flaskevin, er boksen resultat av et samarbeid med vennen Salvatore som har vesentlig mer å ta av. Det felles prosjektet kalles TAMI’ og omfatter også en butikk i Ortigia (Siracusa) hvor de selger naturvin, lokalmat, bøker og utvalgte håndverksprodukter.

Salvatore jobber selvsagt etter samme prinsipper som Arianna – ellers ville hun neppe satt sitt navn på vinen – det vil si så naturlig som mulig. Druene er håndplukket. Gjæringen finner sted i tank ved hjelp av naturgjær, og filtreringen er meget forsiktig. Det er også svovelbruken. Derfor smaker også denne boksen så mye mer og er så mye mer harmonisk enn det meste annet i dette formatet.

Men aller helst vil jeg anbefale hennes øvrige viner som byr på ekstra stort raffinement. Og spesielt når den lokale druen frappato får spille hovedrollen. Den byr på en fortryllende bringebæraktig friskhet og saftighet samtidig som den lar det sterke jordsmonnet skinne gjennom. Som i Occhipinti Il Frappato 2011 (48935).

Avstanden til Etna er ikke stor, men her er det særlig kalkholdig leire og grus som dominerer. Med seg i blandingen som kvalifiserer for DOCG Cerasuola di Vittoria har frappato den mer utbredte nero d’avola som bidrar med kraft og fylde. Hun lager også en endruevin, Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2008 (48934), som demonstrerer veldig godt druens egenskaper.

Ariannas første vin med denne betegnelsen er Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria Clasico 2006 (94249) som kun er tilgjengelig i spesialbestilling. 

Hennes andre blandingsvin SP 68 Nero d'Avola Frappatto 2013 (58732) bærer fortsatt IGT-benevnelsen og er en form for deklassifisert DOCG. En vin å bli lykkelig av.

Evnen til å uttrykke de lokale forholdene så godt gjennom sine viner, har hun blant annet lært av onkelen, Giusto Occhipinti, mannen bak COS, en annen stjerneprodusent i området.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her