Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Herlig i boks

Få boksviner kan konkurrere med denne i karakter og saftighet.
Aase E. Jacobsen
01 Februar 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Så kommer Tami' Nero d'Avola Frappato 2010 (94559) fra en som jobber svært så kvalitets- og målrettet i vinmarker og kjeller, nemlig Arianna Occhipinti.

30-åringen er en energibunt av de sjeldne som også evner å overføre denne energien over i sine produkter. Alt den damen tar i blir til gull. Så også noe så beskjedent som en boksvin. Mens Ariannas egne druer fra 5 hektar (biodynamisk dyrket) reserveres til hennes supre portefølje av flaskevin, er boksen resultat av et samarbeid med vennen Salvatore som har vesentlig mer å ta av. Det felles prosjektet kalles TAMI’ og omfatter også en butikk i Ortigia (Siracusa) hvor de selger naturvin, lokalmat, bøker og utvalgte håndverksprodukter.

Salvatore jobber selvsagt etter samme prinsipper som Arianna – ellers ville hun neppe satt sitt navn på vinen – det vil si så naturlig som mulig. Druene er håndplukket. Gjæringen finner sted i tank ved hjelp av naturgjær, og filtreringen er meget forsiktig. Det er også svovelbruken. Derfor smaker også denne boksen så mye mer og er så mye mer harmonisk enn det meste annet i dette formatet.

Men aller helst vil jeg anbefale hennes øvrige viner som byr på ekstra stort raffinement. Og spesielt når den lokale druen frappato får spille hovedrollen. Den byr på en fortryllende bringebæraktig friskhet og saftighet samtidig som den lar det sterke jordsmonnet skinne gjennom. Som i Occhipinti Il Frappato 2011 (48935).

Avstanden til Etna er ikke stor, men her er det særlig kalkholdig leire og grus som dominerer. Med seg i blandingen som kvalifiserer for DOCG Cerasuola di Vittoria har frappato den mer utbredte nero d’avola som bidrar med kraft og fylde. Hun lager også en endruevin, Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2008 (48934), som demonstrerer veldig godt druens egenskaper.

Ariannas første vin med denne betegnelsen er Grotte Alte Cerasuolo di Vittoria Clasico 2006 (94249) som kun er tilgjengelig i spesialbestilling. 

Hennes andre blandingsvin SP 68 Nero d'Avola Frappatto 2013 (58732) bærer fortsatt IGT-benevnelsen og er en form for deklassifisert DOCG. En vin å bli lykkelig av.

Evnen til å uttrykke de lokale forholdene så godt gjennom sine viner, har hun blant annet lært av onkelen, Giusto Occhipinti, mannen bak COS, en annen stjerneprodusent i området.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her