Godbiter i pollisten
Unn deg denne i stort eller lite format

Unn deg denne i stort eller lite format

Det skjuler seg en vaskeekte barolo bak denne anonyme fasaden, og 2013-årgangen er sublim. På plass i 69 polutsalg. Også magnumen finnes i en håndfull utsalg – eller kan bestilles.
28 Mars 2018 - 12:01

Siden det ikke står barolo på etiketten, koster Borgogno No Name 2013 mye mindre enn hva den normalt ville koste, enda den har masser av nettopp barolokarakter. For druene kommer fra en barolovinmark god som noen, men det ligger ikke uventet en provokasjon bak navnevalget.

Bli bedre kjente med historien bak Borgogno

Et navn som i fravær av navn er blitt en merkevare. Derfor har Farinelli-familien som står bak Borgogno og som også er involvert i en vingård i Friuli, brukt det for en av vinene derfra. Med Vigne di Zamo No Name 2016 er provokasjonen knyttet til tvisten rundt druenavnet tocai friulano som da Ungarn ble med i EU, måtte endres til bare friulano. Men det skjedde ikke uten at det ble en langvarig og bitter strid.

Cannubi-vinmarken gir druer til No Name.

Første gang Borgogno tok i bruk dette våpenet, var med 2005-årgangen som ble underkjent av de italienske vinbyråkratene. Den hadde ikke nok barolokarakter var begrunnelsen.

Siden stuntet fikk så mye oppmerksomhet, har Borgogno lansert No Name hvert år, men den finnes også med barolo på etiketten. 2012-utgaven som er i salg nå er en solid, fyldig og lovende representant for denne delen av Barolo DOCG. Under NebbioloPrima i 2016 da den noe utfordrende 2012-årgangen av barolo ble presentert, var Borgognos baroloer fra Cannubi og Fossati mine absolutte favoritter. Borgogno har altså klart kunststykket å få fram veldig god klassisk aromatisk barolokarakter som ikke overkjøres av årgangens markante tanniner.

Fortsatt veldig tradisjonell

Derfor er også den mer innsmigrende 2013-utgaven av No Name en større favoritt hos meg enn 2012, som på generell basis trenger lengre tid på å komme ut.

Forskjellen på No Name og Borgogno Barolo er utenom den lengre lovbestemte fatmodningen, fire mot tre år, at det er de aller beste og mest solmodne druene som går til baroloen. Druematerialet for begge vinene kommer altså fra fem av Borgognos enkeltvinmarker, såkalte cru-er, nemlig Cannubi, Liste, Fossati, Cannubi San Lorenzo og San Pietro delle Viole som alle ligger i Barolo-kommunen.

No Name er laget i en ørlite mer moderne stil all den tid den har både litt kortere uttrekkstid hvilket gjør tanninene mindre markerte, og altså kortere tid i de store fatene, som gjør vinen drikkeklar også i ung alder. Men No Name er på samme måte som det Borgognos viner har som hovedstil, fortsatt ganske så tradisjonell eller old school som det nå heter.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Giacomo Borgogno & Figli
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    359.90 kr
    Varenummer:
    701401
    90 POENG
    Borgogno No Name
  • Produsent:
    Giacomo Borgogno & Figli
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    1.50l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    999.90 kr
    Varenummer:
    701405
    90 POENG
    Borgogno No Name
  • Produsent:
    Giacomo Borgogno & Figli
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    599.90 kr
    Varenummer:
    7845301
    89 POENG
    Borgogno Barolo
  • Produsent:
    Le Vigne di Zamo
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    259.90 kr
    Varenummer:
    7778901
    86 POENG
    Le Vigne di Zamò No Name
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her