Dagens rett

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Å tilberede dagens rett er ikke fort hjort...men så er det jo lørdag, og da skal vi ta oss god tid til matlagingen.
18 Mars 2022 - 23:59

Kanskje er du så heldig å ha en hjortekam i fryseren? Hvis ikke finnes det fryste muligheter i delikatesseforretninger. Alternativt kan du kjøpe filet. 

Å steke kjøtt på beinet gir ekstra smak, har du fileten på egen hånd, er det selvsagt ikke ueffent det heller. 

Hjortekjøtt regnes som lettere vilt på nivå med elg, og er svært magert. Det må derfor behandles forsiktig. 

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Fremgangsmåte

Hjortefilet:
La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og sett inn i ovnen ved 180 grader i  10-15 minutter. Om du har filet, steker du den noen minutter på hver side, salter og peprer og lar hvile på et lunt sted.

Tips:
Du kan også bruke mørt kjøtt fra låret. 

Risotto:
Sjalottløk delt i båter og finhakket hvitløk surres sammen med risen i litt smør en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli "grøtete", men heller ikke helt innkokt, den skal være litt løs. Spe med litt vann om den koker tørr før tiden. Hold varm.

Kastanjepuré:
Har du ferske kastanjer bakes de i ovn ved 200 grader til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok dem opp med fløte. Det gjelder også om du bruker hermetiske kastanjer. Kjør dem i food processor til en jevn puré og smak til med salt og pepper. Spe med litt vann om den blir for fast.

Saus: 
Bruk godt innkokt kraft som varmes opp. Pisk inn smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smak til.

Tips:
Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Eller følg disse oppskriftene

Tips:
For ekstra smak, smelt litt blåmuggost i sausen like før servering. 

Servering:
Legg kastanjepuré i bunnen med kjøtt skåret i 3 cm tykke skiver og rødvinsrisotto på toppen. Sausen helles rundt.

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

Tips:
I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her