Dagens rett

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Å tilberede dagens rett er ikke fort hjort...men så er det jo lørdag, og da skal vi ta oss god tid til matlagingen.
18 Mars 2022 - 23:59

Kanskje er du så heldig å ha en hjortekam i fryseren? Hvis ikke finnes det fryste muligheter i delikatesseforretninger. Alternativt kan du kjøpe filet. 

Å steke kjøtt på beinet gir ekstra smak, har du fileten på egen hånd, er det selvsagt ikke ueffent det heller. 

Hjortekjøtt regnes som lettere vilt på nivå med elg, og er svært magert. Det må derfor behandles forsiktig. 

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Fremgangsmåte

Hjortefilet:
La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og sett inn i ovnen ved 180 grader i  10-15 minutter. Om du har filet, steker du den noen minutter på hver side, salter og peprer og lar hvile på et lunt sted.

Tips:
Du kan også bruke mørt kjøtt fra låret. 

Risotto:
Sjalottløk delt i båter og finhakket hvitløk surres sammen med risen i litt smør en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli "grøtete", men heller ikke helt innkokt, den skal være litt løs. Spe med litt vann om den koker tørr før tiden. Hold varm.

Kastanjepuré:
Har du ferske kastanjer bakes de i ovn ved 200 grader til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok dem opp med fløte. Det gjelder også om du bruker hermetiske kastanjer. Kjør dem i food processor til en jevn puré og smak til med salt og pepper. Spe med litt vann om den blir for fast.

Saus: 
Bruk godt innkokt kraft som varmes opp. Pisk inn smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smak til.

Tips:
Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Eller følg disse oppskriftene

Tips:
For ekstra smak, smelt litt blåmuggost i sausen like før servering. 

Servering:
Legg kastanjepuré i bunnen med kjøtt skåret i 3 cm tykke skiver og rødvinsrisotto på toppen. Sausen helles rundt.

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

Tips:
I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her