Dagens rett

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Er du klar for litt luksus denne helgen?

Å tilberede dagens rett er ikke fort hjort...men så er det jo lørdag, og da skal vi ta oss god tid til matlagingen.
18 Mars 2022 - 23:59

Kanskje er du så heldig å ha en hjortekam i fryseren? Hvis ikke finnes det fryste muligheter i delikatesseforretninger. Alternativt kan du kjøpe filet. 

Å steke kjøtt på beinet gir ekstra smak, har du fileten på egen hånd, er det selvsagt ikke ueffent det heller. 

Hjortekjøtt regnes som lettere vilt på nivå med elg, og er svært magert. Det må derfor behandles forsiktig. 

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Hjortefilet med risotto, kastanjepuré og saus

Fremgangsmåte

Hjortefilet:
La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og sett inn i ovnen ved 180 grader i  10-15 minutter. Om du har filet, steker du den noen minutter på hver side, salter og peprer og lar hvile på et lunt sted.

Tips:
Du kan også bruke mørt kjøtt fra låret. 

Risotto:
Sjalottløk delt i båter og finhakket hvitløk surres sammen med risen i litt smør en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli "grøtete", men heller ikke helt innkokt, den skal være litt løs. Spe med litt vann om den koker tørr før tiden. Hold varm.

Kastanjepuré:
Har du ferske kastanjer bakes de i ovn ved 200 grader til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok dem opp med fløte. Det gjelder også om du bruker hermetiske kastanjer. Kjør dem i food processor til en jevn puré og smak til med salt og pepper. Spe med litt vann om den blir for fast.

Saus: 
Bruk godt innkokt kraft som varmes opp. Pisk inn smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smak til.

Tips:
Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Eller følg disse oppskriftene

Tips:
For ekstra smak, smelt litt blåmuggost i sausen like før servering. 

Servering:
Legg kastanjepuré i bunnen med kjøtt skåret i 3 cm tykke skiver og rødvinsrisotto på toppen. Sausen helles rundt.

Se våre andre oppskrifter med hjort

Men smaken er intens, så tilbehøret må følge opp.

Tips:
I denne oppskriften er det kastanjepuré som ikke er særlig vanlig på våre kanter. Sesong for kastanjer er det heller ikke akkurat nå, men da finnes de ferdig varmebehandlet i hermetisk utgave. 

Hvis du ikke får tak i, kan du bruke sellerirot eller søtpoteter som alternativ.

Prøv gjerne denne oppskriften på risotto med barolo

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her