Drikke
Hundrepoengsviner fra Spania

Hundrepoengsviner fra Spania

Disse rødvinene er heftige saker. Robert Parker gikk amok sist høst og ga noen av dem full pott.
Aase E. Jacobsen
24 April 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

16 prosent alkohol i en rødvin gjør meg litt fordomsfull. Men så mye alkohol er slett ikke uvanlig (det holder å nevne amarone) i dag. Likevel vet jeg av erfaring at det krever stor grad av dyktighet fra vinmakerens side for å få dette regnestykket til å gå i hop rent smaksmessig.

Trenger mye kraft i maten

Men det klarer Bodegas Alto Moncayo med bravur med sin Alto Moncayo Garnacha 2011 (11594). Den er svart som natten både i farge og duft. Assosiasjonene til ung portvin er klare. I munnen har den en enorm viskositet som holdes oppe av fin syrefriskhet og en besnærende kjøttfull frukt. Ettersmaken er lang og krydret.

Å finne matfølge til denne vinen er en litt større utfordring, men kjøtt som har tilbrakt ekstra lang tid i ovnen, er aldri feil. Heller ikke smakskraftige oster.

Hva med denne retten til

Den har en «lillebror», Alto Moncayo Veraton Garnacha 2010 (11595), som ikke bærer sine 15,5 prosent og fatpreget like godt, men som like fullt er en stor og konsentrert munnfull med god syre og store runde tanniner. En vin som trives sammen med hardt grillet, men fortsatt saftig rødt kjøtt.

Ufiltrert for ekstra trøkk

Begge vinene er laget av garnacha fra svært gamle vinstokker, de eldste ble plantet i 1910. Disse plantene gir svært lite frukt, bare en halv kilo hver. Men det de gir, sørger for en helt enorm smakskonsentrasjon og kraft.

Derfor er gamle vinstokker interessante

De ferdige vinene er i tillegg ufiltrerte hvilket gjør at de har med seg absolutt alt det opprinnelige fra da druene hang på vinstokkene. Derav den «oljeaktige» teksturen.

Alto Moncayo oppnådde kultstatus da Robert Parker ga vinen 100 poeng for årgangene 2007 og 2009 sist høst. Han er raus med poengene også for årgangen som er i salg i Norge samt for den noe hardere eikete vinen Veraton.

Kjølige årganger

Disse lavtytende vinstokkene vokser i et veldig skrint og mineralrikt jordsmonn med både jern, skifer og kalk. Området er Campo de Borja, noen mil sørøst for Rioja. Klimaet er derfor kontinentalt med kjølige netter, varme dager og lite nedbør. Både 2010 og 2011 var relativt sett kjølige årganger for området hvilket har bidratt til den friske og kjøttfulle fruktigheten.

 

Prøv også disse vinene fra Campo de Borja

Vinene er laget av en som er ekspert på nettopp slike forhold, den danskfødte vinmakeren Chris Ringland som har hatt stor suksess i Barossa Valley. Hans Three Rivers Shiraz 1996 ble belønnet med 100 poeng og nå har han altså gjort det igjen.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her