Drikke
Hvitt italiensk røverkjøp: Bli kjent med druen arneis

Hvitt italiensk røverkjøp: Bli kjent med druen arneis

En hvitvin med nok smak til å følge en vinterlig meny som tangerer hundrelappen er ikke hverdagskost. Dens røde brødre er også verd å strekke seg etter.
28 Februar 2007 - 01:01

Cascina Chicco Roero Arneis Anterisio 2005/2006 (55575) er en hvitvin du blir glad i. Både fordi den er så anvendelig, til alt fra fisk til pasta og grillet kylling, og mye til. Den er svært aromatisk og med behagelig friskhet samtidig som den har arneisdruens karakteristiske sitrusbitterhet som bidrar til dens gode egenskaper på matbordet. 

Historierik
Den fine karakteren er delvis et resultat av østvendte vinmarker som dermed beskytter druene fra den ofte nådeløse ettermiddagssolen. Siden arneis er en drue som ikke først og fremst er kjent for syren, bidrar dette forholdet til å beholde druens naturlige friskhet. Det er 2005-årgangen som er smakt, men 2006 er straks på vei og vi har ingen grunn til å anta annet enn at denne (grunnet alderen) er minst like frisk.

Arneis stammer fra Roero som er den vestre kuperte delen av Piemonte. Navnet fikk området etter adelsfamilien Roero som hersket over området i senmiddelalderen. Og arneis' historie går tilbake til 1400-tallet. Enda eldre er nebbiolos tradisjoner, her som i naboområdene Barolo, Barbaresco og Langhe.  

Enkeltvinmarker
Mens barbera i dag er en etterspurt drue, var den lenge kilde til hverdagsvinen. Cascina Chicco som er en relativt ny vinprodusent med parseller på de beste stedene i Roero, gjør maksimalt ut av både barbera og nebbiolo. Og får god hjelp av klimaet i Roero som er tørrere enn resten av Piemonte.

Særlig barbera er varmekjær. Og Barbera d'Alba Granera Alta 2004 (60890) kommer, på samme måte som arneisen, fra én enkelt vinmark med mange hundre års historie, som er sørøstvendt. Dermed oppnås en litt slankere stil enn for barbera med maksimal soleksponering.

Saftig kjøtt eller vilt
Men Granera Alta 2004 har mer enn nok av barberaens kjøttfulle og rike kirsebærkarakter, gode syre og fine tanniner. Også den en vin du blir glad i, særlig når saftige kjøttretter står på bordet.

Cascina Chiccos nebbiolo, Cascina Chicco Roero Valmaggiore 2001 (60889) kommer fra Roeros aller beste vinmark for nebbiolo, et renommé den hadde allerede på 1600-tallet. Denne sørvendte og bratte vinmarken med kalkholdig leirjord gir en veldig rik nebbiolostil, og Cascina Chiccos utgave står ikke tilbake på noen måte.

Ikke en nebbiolo for den som liker en delikat og tradisjonell stil, riktignok, men heller for den som liker kraftige og smaksrike viner. Prøv den til rike kjøttretter, gjerne vilt som reinsdyr med noe fedme i tilbehøret.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her