Drikke
Hvitvin som gir champagnefølelse

Hvitvin som gir champagnefølelse

Det er ikke på grunn av boblene, men derimot druemiksen og elegansen at denne sørafrikaneren gir champagnevibber.
Aase E. Jacobsen
10 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Blandingen av 60 prosent chardonnay og 40 prosent pinot noir danner utgangspunkt for de lekreste champagner. Men også for en hvitvin fra Sør-Afrika som skiller seg betydelig ut fra andre rimelige hvitviner fra samme sted.

Boschendal Chardonnay Pinot Noir 2012 (55931)er delikat og elegant med god fruktighet, flott friskhet og bra lengde. En hvitvin du vil ha glede av fra nå og langt ut på høsten. Topp til vinkosen med venner, til koldtbordet og til en lang rekke retter med råvarer fra havet. Den fine fruktsødmen som jo kjennetegner vin fra slike breddegrader gjør at den tåler vanskelig aromaer og en del krydder.

Blant de eldste

Produsenten er en av de eldste vingårdene i Sør-Afrika og ligger midt mellom Franschhoek og Stellenbosch. I motsetning til mange av de første innvandrerne til Sør-Afrika, var den første eieren, Jean le Long, av fransk avstamming. Han var blant de første religiøse flyktningene, hugenottene, som ankom det nye landet i 1688. Tallet 1685 i vinnavnet som skal antyde året for etableringen, beror på en feil, siden le Long på det tidspunktet fortsatt var i hjemlandet.

Les mer om Sør-Afrika

Senere ble gården overtatt av Cecil Rhodes, mest kjent som statsminister i den britiske kronkolonien. En mektig mann som grunnla diamantselskapet De Beers som selv i dag kontrollerer 40 prosent av denne lukrative handelen, og som ga navn til Rhodesia, nå Zambia.

Økologisk drift

Han drev dessuten stort innen frukt og det var takket hans fremsynthet at Sør-Afrika fikk en så sterk posisjon som fruktdyrkende nasjon. Den bakenforliggende årsaken var de vanskelige forholdene landets vinbønder havnet oppi da vinlusa slo til i 1880-årene.

Les om økologisk druedyrking

Siden 1976 har Boschendal vært et museum, men et levende sådan med i alt tre restauranter og en vinbar. I 2003 overtok Anglo American Consortium eierskapet, men vinaktiviteten fortsetter i samme skala og retning som innebærer økologiske og bærekraftige prinsipper.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her