Drikke
Hvitvin som gir champagnefølelse

Hvitvin som gir champagnefølelse

Det er ikke på grunn av boblene, men derimot druemiksen og elegansen at denne sørafrikaneren gir champagnevibber.
Aase E. Jacobsen
10 April 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Blandingen av 60 prosent chardonnay og 40 prosent pinot noir danner utgangspunkt for de lekreste champagner. Men også for en hvitvin fra Sør-Afrika som skiller seg betydelig ut fra andre rimelige hvitviner fra samme sted.

Boschendal Chardonnay Pinot Noir 2012 (55931)er delikat og elegant med god fruktighet, flott friskhet og bra lengde. En hvitvin du vil ha glede av fra nå og langt ut på høsten. Topp til vinkosen med venner, til koldtbordet og til en lang rekke retter med råvarer fra havet. Den fine fruktsødmen som jo kjennetegner vin fra slike breddegrader gjør at den tåler vanskelig aromaer og en del krydder.

Blant de eldste

Produsenten er en av de eldste vingårdene i Sør-Afrika og ligger midt mellom Franschhoek og Stellenbosch. I motsetning til mange av de første innvandrerne til Sør-Afrika, var den første eieren, Jean le Long, av fransk avstamming. Han var blant de første religiøse flyktningene, hugenottene, som ankom det nye landet i 1688. Tallet 1685 i vinnavnet som skal antyde året for etableringen, beror på en feil, siden le Long på det tidspunktet fortsatt var i hjemlandet.

Les mer om Sør-Afrika

Senere ble gården overtatt av Cecil Rhodes, mest kjent som statsminister i den britiske kronkolonien. En mektig mann som grunnla diamantselskapet De Beers som selv i dag kontrollerer 40 prosent av denne lukrative handelen, og som ga navn til Rhodesia, nå Zambia.

Økologisk drift

Han drev dessuten stort innen frukt og det var takket hans fremsynthet at Sør-Afrika fikk en så sterk posisjon som fruktdyrkende nasjon. Den bakenforliggende årsaken var de vanskelige forholdene landets vinbønder havnet oppi da vinlusa slo til i 1880-årene.

Les om økologisk druedyrking

Siden 1976 har Boschendal vært et museum, men et levende sådan med i alt tre restauranter og en vinbar. I 2003 overtok Anglo American Consortium eierskapet, men vinaktiviteten fortsetter i samme skala og retning som innebærer økologiske og bærekraftige prinsipper.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her