Hvitvin som gir champagnefølelse

Hvitvin som gir champagnefølelse

Det er ikke på grunn av boblene, men derimot druemiksen og elegansen at denne sørafrikaneren gir champagnevibber.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Blandingen av 60 prosent chardonnay og 40 prosent pinot noir danner utgangspunkt for de lekreste champagner. Men også for en hvitvin fra Sør-Afrika som skiller seg betydelig ut fra andre rimelige hvitviner fra samme sted.

Boschendal Chardonnay Pinot Noir 2012 (55931) er delikat og elegant med god fruktighet, flott friskhet og bra lengde. En hvitvin du vil ha glede av fra nå og langt ut på høsten. Topp til vinkosen med venner, til koldtbordet og til en lang rekke retter med råvarer fra havet. Den fine fruktsødmen som jo kjennetegner vin fra slike breddegrader gjør at den tåler vanskelig aromaer og en del krydder.

Blant de eldste

Produsenten er en av de eldste vingårdene i Sør-Afrika og ligger midt mellom Franschhoek og Stellenbosch. I motsetning til mange av de første innvandrerne til Sør-Afrika, var den første eieren, Jean le Long, av fransk avstamming. Han var blant de første religiøse flyktningene, hugenottene, som ankom det nye landet i 1688. Tallet 1685 i vinnavnet som skal antyde året for etableringen, beror på en feil, siden le Long på det tidspunktet fortsatt var i hjemlandet.

Les mer om Sør-Afrika

Senere ble gården overtatt av Cecil Rhodes, mest kjent som statsminister i den britiske kronkolonien. En mektig mann som grunnla diamantselskapet De Beers som selv i dag kontrollerer 40 prosent av denne lukrative handelen, og som ga navn til Rhodesia, nå Zambia.

Økologisk drift

Han drev dessuten stort innen frukt og det var takket hans fremsynthet at Sør-Afrika fikk en så sterk posisjon som fruktdyrkende nasjon. Den bakenforliggende årsaken var de vanskelige forholdene landets vinbønder havnet oppi da vinlusa slo til i 1880-årene.

Les om økologisk druedyrking

Siden 1976 har Boschendal vært et museum, men et levende sådan med i alt tre restauranter og en vinbar. I 2003 overtok Anglo American Consortium eierskapet, men vinaktiviteten fortsetter i samme skala og retning som innebærer økologiske og bærekraftige prinsipper.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Boschendal Chardonnay Pinot Noir 2017

Produsent:
Boschendal
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Coastal Region
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
5593101
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen