Godbiter i pollisten
Imponerende siciliansk syrah-merlot

Imponerende siciliansk syrah-merlot

Om du er skeptisk, er det forståelig, for dette er ikke druer sørspissen av Sicilia er kjent for. Men så er den laget av en magiker med vin.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2017 - 13:55

Selv om den sørøstlige delen av Sicilia er kjent som fødestedet til druen nero d’avola, banner danske Peter Vinding-Diers i kjerka og satser på syrah. Når den erfarne vinmakeren med levende legende-status gjør dette, er det fordi han vet hva han snakker om. Han mener nemlig at nero d’avola er et feil valg for dette området siden den ikke rekker å bli helt moden før regnet setter inn om høsten. Det gjør imidlertid syrah. Og merlot som er blandingen i denne «enkleste» vinen fra hans og hans kone Susies vingård.

Ble konvertitt

Og det kjennes altså også på smaken. Vinding Montecarrubo Il Piccolo 2015 er en virkelig deilig vin, med stor fløyelsmyk munnfølelse, men som også har mye karakter. Og ikke minst veldig god syrefriskhet og balansert alkohol. Det er en bragd, for på denne delen av Sicilia er det varmt, men det finnes altså unntak.

Årsaken til at resultatet er så langt unna syltetøy som det er mulig å komme, er å finne i vinmarkenes beliggenhet. De ligger nemlig oppover det som for et par millioner år siden var en vulkan, omgitt av hav, men med ferskvann i undergrunnen. Det har gitt et spesielt jordsmonn av utvasket vulkansk leire, kalkstein og sand. Vel så viktig er ventilasjonen, for fra havet kommer en konstant bris som forhindrer druene fra å koke.

Dessuten dyrkes vinmarkene etter biodynamiske prinsipper som betyr at den nå 73 årige danske prestesønnen som startet sin vinkarriere i svært så konservative Bordeaux, har konvertert til andre og forhåpentligvis bedre metoder.

Bedre og bedre år for år

Vinding-Diers overtok eiendommen Montecarrubo i 2005, men kom ikke til dekket bord. Om noe, så var det kun eldgamle oliven- og noen mandeltrær på tomta. Enhver annen pensjonist hadde mistet motet av mindre, men altså ikke Vinding-Diers-paret.

Han har vært med på mer krevende restarter enn dette

Alt av vinmarker er møysommelig anlagt siden. De er plantet med busker hvilket er en fornuftig løsning i et varmt klima, og røttene må søke langt ned i underlaget for å finne næring. De skal for øvrig ha boret 160 meter for å komme ned til grunnvannet.

Denne delen av Sicilia er vel så kjent for sine mandler . Foto: siculodoc

 

Vinstokkene kan altså ikke skryte på seg alder, men det betyr bare at vi har stadig bedre vin i vente etter hvert som plantene blir eldre. Og at vi kan se fram til at Vinding-Diers sicilianske toppviner kommer til Norge. For denne er altså bare starten.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her