Italienske vinkupp

Italienske vinkupp

Fra denne for nordmenn nye sardinske produsenten kommer det en håndfull veritable røverkjøp.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Og det blant annet av en drue som få andre lager vin av. Nuragus inngår ikke i det vanlige druevokabularet, og Pala er én av fire produsenter på Sardinia som fortsatt bruker denne høyst lokale druen. Den bærer samme navn som området hvor den dyrkes. Nemlig rett nord for "hovedstaden" Cagliari. Hva som er høna og hva som er egget er usikkert siden Nuraghi er et stedsnavn på Sardinia fra yngre jernalder. Det fleste heller imidlertid til teorien om at druen kom til Sardinia med fønikerne rundt 1200 f.Kr.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Mer særpreg alene
Uansett stortrives druen i det skrinne kalk- og leirholdige jordsmonnet. Så til de grader at den evner å produsere enorme avlinger, hvilket jo ikke er forenlig med god kvalitet. Men siden druen lett blir offer for ulike sykdommer, har andre overtatt scenen, særlig vermentino som er Sardinias viktigste hvite drue. Men Pala har fortsatt tro på nuragus. Og ved å holde utbyttet på under halvparten av det tillatte oppnås også gode resultater.

Den rene nuragus-utgaven, Sálnico Nuragus 2013 (51444) , har ikke uventet mer særpreg enn den som er blandet med vermentino. Men også Silenzi Bianco 2010 (51445) byr på god karakter. Uansett hvilken du velger, så får du fantastisk mye hvitvin for pengene. Viner som på grunn av sin gode fruktighet og friskhet vil gjøre en utmerket jobb på matbordet utover våren og sommeren. Mens den rimeligste er super til fingermat og hvitvinskos, kommer Sálnico Nuragus enda mer til sin rett med gode italienskinspirerte skalldyrretter, gjerne pasta med hjerteskjell .

Mange navn
Palas rene vermentino Crabilis Vermentino 2013 (51443) har også mye særpreg takket være en kombinasjon av druens krydderpreg og den nære linken til Sardinias unike terroir. For vermentino har også en veldig lang historie på Sardinia. Den skal i følge enkelte kilder ha kommet til øya fra Korsika en eller annen gang mellom 1400 og 1700-tallet. Andre mener imidlertid at den stammer fra Midtøsten og ble brakt til det vestlige Middelhavet av grekerne på et langt tidligere tidspunkt. Kjært barn har mange navn og vermentino er identisk med pigato som er Ligurias "egne" drue samt favorita fra Piemonte.

Pala lager også en enkel men på grunn av sitt særpreg veldig sjarmerende rødvin, Silenzi rosso 2007 , av mer eller mindre lokale druer som carignan(o), monica og sangiovese. Topp til sommermaten og hverdagslige behov med pasta eller pizza på menyen.
 
Dessuten en mer påkostet rødvin av den svært så lokale, men interessante druen bovale, for den som ønsker å gå i dybden på Sardinia.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Sálnico Nuragus 2019

Produsent:
Pala
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sardinia
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
5144401
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Silenzi Bianco 2018

Produsent:
Pala
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sardinia
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
5144501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Crabilis Vermentino 2016

Produsent:
Pala
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sardinia
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
5144301
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Silenzi Rosso 2018

Produsent:
Pala
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Sardinia
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
5144601
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen