Kalkunfilet med bakt gresskar

Dersom du en gang i blant serverer en hel kalkun, noe som ikke er direkte utenkelig nå som jula nærmer seg, kan du altså skjære bort deler av fileten og heller nyte den sammen med mer spennende tilbehør. Og vin selvsagt, både rødt og hvitt!
Redaksjonen
05 Desember 2004 - 01:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Kalkunfilet med bakt gresskar

Kalkunfilet med bakt gresskar

Fremgangsmåte

  1. Gni inn kalkunfileten med salt og pepper. Stek det i ovn ved 180 °C i ca. 50 minutter.
  2. Hul ut gresskar og kok ca. 500 g i 20 minutter til de er møre.
  3. Mos den kokte gresskaren med en mikser eller gaffel og tilsett honning og smør. Smak til med salt og pepper.
  4. Bakt gresskar:
  5. Skjær resten av gresskaret i skiver (3 x 3 cm), legg på en tynn skive med tomat, et lite dryss kardemomme og tynne ringer med rød chili.
  6. Legg alt i en ildfast form, hell over litt olivenolje og dryss over salt og nykvernet pepper. Bak i ovn på 200°C i ca. 15 minutter.

Server kalkunfileten med bakt gresskar, brokkoli og gresskarpuré. Ønskes det saus til retten foreslår vi en sjysaus smakt til med litt soyasaus og smør.

Tips
I stedet for gresskarpuré kan det passe godt med en potetpuré.

Lekre oppskrifter med kalkun

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nøttebavaroise med sitronkrem

Nøttebavaroise med sitronkrem

Fremgangsmåte

Nøttebavaroise:
Bland 80 g sukker med hasselnøtter, mandler og vann i en kjele. Varm opp og la det koke. Når vannet er fordampet og sukkeret er hvitt, rører du i massen til sukkeret er karamellisert.
Hell massen på et bakepapir og la den avkjøle seg litt. Når sukkeret er stivnet, det skal fortsatt være varmt, heller du massen i en food prosessor. Massen skal kjøres så lenge at nøttene slipper oljen, og massen blir flytende og glatt. Det tar 10-15 minutter.
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm 1 ¼ dl fløte og 1 ¼ dl melk til kokepunktet. Visp eggeplommer og sukker lett sammen.

Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.

Finn fram  bolle og sil. Hell så sausen tilbake i kjelen. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner.

Når blandingen har tyknet (85 °C), skal den siles over i bollen. Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg med sausen.

Bland sausen med nøttemassen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann og isbiter. Det er viktig å røre i sausen med jevne mellomrom (hvert 5. minutt) til den blir romtemperert. Dette for å unngå at gelatinen klumper seg.

Pisk 2 ¼ dl fløte til krem og vend den inn i sausen når den er blitt romtemperert.

Fyll i former eller glass og sett til avkjøling.

Sitronkrem:
Visp sammen alle ingrediensene, bortsett fra smøret, i en kjele. Varm blandingen til kokepunktet mens du hele tiden visper.
La blandingen småkoke i ca. 20 sekunder mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp slik at den ikke brenner seg.
Hell blandingen over i en bolle. Avkjøl til 35°C. Rør inn smøret i den varme sitronkremen med en håndvisp. Det er viktig å røre smøret inn mens det smelter.
 
Tertebunn:
Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller i  food prosessor.

Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i food prosessor.

Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i minst 2 timer i kjøleskapet. Kjevle deigen ut til 2 mm tykkelse, og stikk eller skjær ut rundinger som er litt større enn porsjonsformene. Sett dem i kjøleskapet i ca. 1 time før de stekes gylne i stekeovn ved 170 ºC.

Blir det tertebunn til overs, kan den pakkes i plast og oppbevares i opptil 3 uker i fryseren.

Sendt inn av Sverre Sætre og Erling Sundal / TINE Desserter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her