Klassisk fransk kir

La deg friste av denne forfriskende franske aperitiffen som er som skapt for varme sensommerkvelder.
Redaksjonen
07 August 2009 - 13:00
Hvis du er interessert i mat og drikke, kommer du ikke utenom Frankrike.
 
Det er noen ting jeg med glede husker tilbake på fra et lengre opphold i Frankrike, og et duggfriskt glass med Kir på et brasserie i Paris' Rue Mouffetard er helt klart et av mine beste minner.
 
Kir stammer opprinnelig fra Burgund, og ble til å begynne med laget på en blanding av solbærlikør og rødvin. Dette var i tiden etter at den lokale solbærlikøren, crème de cassis, ble tilgjengelig for publikum rundt 1840-tallet.
 
Drinken var snart å finne på de mange lokale barene og brasseriene i Burgund, men det var først med den tidligere borgermesteren av Dijon, Félix Kir, at drinken ble slik vi kjenner den i dag.
 
 
Det var først i tiden etter 2. verdenskrig at bartendere for alvor begynte å blande drinken med solbærlikør og den lokale hvitvinen laget på druen Aligoté. Dette kom av at tyskerene hadde beslaglagt så mye rødvin fra Burgund under krigen at det var mangel på rødvin i det kjente vinområdet.
 
Som borgermester av Dijon ønsket Félix Kir å promotere lokale produkter, og han serverte drinken som da het blanc-cassis ved offentlige tilstelninger og til sine gode forrteningskontakter.
 
Drinken ble snart populær, og Kir tillot en lokal produsent av crème de cassis å bruke navnet hans på drinken, noe som snart spredte seg og en av verdens mest berømte drinker var et faktum.
 
Sjekk ut den store testen av hvite burgundere her
 
Det finnes en rekke forskjellige varianter av Kir, alt ettersom hvilken type likør du benytter. Dersom du bytter ut den klassiske Aligoté-vinen med champagne eller musserende fra Burgund har du en Kir Royal.
 
I dag kan du få kjøpt en rekke herlige likører basert på frukt og bær, som er en drøm for en bartender å bruke i de lekreste drinker, men som også hører hjemme i et hvert barskap.
 
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online .
 
 
Vi ønsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post . Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Kir

Kir

Fremgangsmåte

Ha solbærlikøren i en hvitvinsglass og topp opp med den tørre hvitvinen.

I originaloppskriften skal du bruke en hvitvin fra Burgund laget på druen aligoté, men en annen tørr hvitvin fra Burgund går også fint, selv om drinken da egentlig ikke er en Kir men en blanc-cassis.

Bruker du en tørr champagne eller musserende i stedet for hvitvinen får du en Kir Royal.

Flere gode drinker med vin finner du her

Tips: Solbærlikør er det som skal brukes i en original Kir, men du kan også bytte ut denne med en annen bærlikør som bjørnebær (mûre), eller fersken (pêche).
 
 
Råvarer:
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her