Klassisk fransk kir

La deg friste av denne forfriskende franske aperitiffen som er som skapt for varme sensommerkvelder.

Hvis du er interessert i mat og drikke, kommer du ikke utenom Frankrike.
 
Det er noen ting jeg med glede husker tilbake på fra et lengre opphold i Frankrike, og et duggfriskt glass med Kir på et brasserie i Paris' Rue Mouffetard er helt klart et av mine beste minner.
 
Kir stammer opprinnelig fra Burgund, og ble til å begynne med laget på en blanding av solbærlikør og rødvin. Dette var i tiden etter at den lokale solbærlikøren, crème de cassis, ble tilgjengelig for publikum rundt 1840-tallet.
 
Drinken var snart å finne på de mange lokale barene og brasseriene i Burgund, men det var først med den tidligere borgermesteren av Dijon, Félix Kir, at drinken ble slik vi kjenner den i dag.
 
 
Det var først i tiden etter 2. verdenskrig at bartendere for alvor begynte å blande drinken med solbærlikør og den lokale hvitvinen laget på druen Aligoté. Dette kom av at tyskerene hadde beslaglagt så mye rødvin fra Burgund under krigen at det var mangel på rødvin i det kjente vinområdet.
 
Som borgermester av Dijon ønsket Félix Kir å promotere lokale produkter, og han serverte drinken som da het blanc-cassis ved offentlige tilstelninger og til sine gode forrteningskontakter.
 
Drinken ble snart populær, og Kir tillot en lokal produsent av crème de cassis å bruke navnet hans på drinken, noe som snart spredte seg og en av verdens mest berømte drinker var et faktum.
 
Sjekk ut den store testen av hvite burgundere her
 
Det finnes en rekke forskjellige varianter av Kir, alt ettersom hvilken type likør du benytter. Dersom du bytter ut den klassiske Aligoté-vinen med champagne eller musserende fra Burgund har du en Kir Royal.
 
I dag kan du få kjøpt en rekke herlige likører basert på frukt og bær, som er en drøm for en bartender å bruke i de lekreste drinker, men som også hører hjemme i et hvert barskap.
 
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online .
 
 
Vi ønsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post . Se lenger ned for mer info.

Kir

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Ha solbærlikøren i en hvitvinsglass og topp opp med den tørre hvitvinen.

I originaloppskriften skal du bruke en hvitvin fra Burgund laget på druen aligoté, men en annen tørr hvitvin fra Burgund går også fint, selv om drinken da egentlig ikke er en Kir men en blanc-cassis.

Bruker du en tørr champagne eller musserende i stedet for hvitvinen får du en Kir Royal.

Flere gode drinker med vin finner du her

Tips: Solbærlikør er det som skal brukes i en original Kir, men du kan også bytte ut denne med en annen bærlikør som bjørnebær (mûre), eller fersken (pêche).
 
 
Råvarer:
 

Sendt inn av

Foto: bhofack2

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Min Bartender
Visste du at du nå kan legge alle dine gode drinkoppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Bartender kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen