Knallkjøp fra Puglia

Knallkjøp fra Puglia

Det er utvilsomt druen negroamaro som gir den mest autentiske smaken av Puglia.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lengre ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Tenute Rubino Negroamaro 2012 (8992) er en deilig vin med flott druepreg, med plommer og svisker, men langt fra kokt i stilen. Frukten er yppig og innsmigrende. En kandidat for høstlig vinkos eller gryteretter.

Parfymert og sødmefylt

Dens storebror, Tenute Rubino Jaddico Brindisi 2010 (47707) , har mer av alt med parfymert og saftig sviske- og plommefrukt , stor bløthet, men også god fasthet. Topp vin til så vel vilt som ost- og peiskos.

Les mer om Salento

Druene kommer fra en enkeltvinmark, Jaddico, som ligger ved Brindisi på Salento-halvøya, selve hælen i «den italienske støvelen». Vingården ligger noen kilometer fra Adriaterkysten og nærheten til havet setter sitt preg på vinene.

Mørk og myk

Negroamaro er for meg selve smaken av Puglia. Mens ordet amaro betyr bitter på italiensk, er det ikke det som betegner denne druen. Betydningen kommer fra gammelgresk maru som betyr svart. Det gjør også ordet negro, og mørke myke sødmefulle toner er selve essensen av denne druen, i tillegg til god saftighet.

Les mer om negroamaro

I Jaddico har negroamaro fått selskap av både malvasia nera og montepulciano som er en veldig typisk blanding i Salento. Den har dessuten fått en runde på åtte måneder i eikefat, hvilket bidrar til den økte strukturen.

Nærmest utdødd

Fra samme vinmark kommer produsenten Tenute Rubinos kanskje hotteste vin, Torre Testa, laget av den nærmest utdødde druesorten susumaniello. En druetype som Rubino nå er omtrent alene om å dyrke på kommersiell basis. Denne vinen som fikk Tre Bicchieri av Gambero Rosso i 2014-guiden, er dessverre ikke tilgjengelig i Norge.

Også primitivo

Men Rubino-familien jobber også med primitivodruen som har bidratt  mye til Puglias kommersielle suksess det siste drøye tiåret. Den «enkleste» utgaven, Tenute Rubino Primitivo 2012 (8985) , er på samme måte som negroamaro-en, en svært så innsmigrende vin. Tenute Rubino Punta Aquila Primitivo 2010 (8989)  er også en god og fyldig vin, men litt merkbar alkohol.

Les mer om primitivo

Så har Rubino-familien mye druer å velge mellom, i alt 200 hektar. Hemmeligheten ligger i at streng utbyttekontroll gir økt kvalitet.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ten. Rubino Negroamaro 2011

Produsent:
Tenute Rubino
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
118,90 kr
Varenummer:
899201
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Tenute Rubino Jaddico Brindisi 2010

Produsent:
Tenute Rubino
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
47707
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Ten. Rubino Primitivo 2012

Produsent:
Tenute Rubino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
118,90 kr
Varenummer:
898501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Ten. Rubino Punta Aquila Primitivo 2012

Produsent:
Tenute Rubino
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Puglia
Pris:
129,00 kr
Varenummer:
898901
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen