Drikke
Knallkjøp fra Toscana

Knallkjøp fra Toscana

Disse vinene er usedvanlig gunstig priset i Norge. Supre matviner begge to.
Aase E. Jacobsen
02 April 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På 1990-tallet var vernaccia di san gimignano hot stuff som en av få hvite toscanere som var noe å bry seg om. Godt hjulpet av at den fikk DOCG-status i 1993 og at «alle» måtte innom idyllen og turistfella San Gimignano på pilegrimsreisen til det som den gang var matens og vinens mekka, nemlig Toscana.

Først og fremst matviner

Jeg kan ikke huske å ha drukket noen virkelig minneverdige vernacciaer der, men disse vinene er heller ikke slik at du husker dem. De bare er der og gjør jobben sin som er å følge det lokale kjøkkenets antipasti og primi – altså forretter og mektige supper eller pasta.

Slik er også Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2013 (11498), en vin som ikke har noen stor wow-faktor, men som briljerer i matsammenheng.

Siden 1200-tallet

Perfekt til en grønnsakssuppe med spelt, ulike typer grønnsakretter, selvsagt alt av vegetar og ikke minst pasta med sjømat. En svært så tradisjonell italiensk hvitvin, i positiv forstand. Og i øyeblikket den eneste fra dette DOCG-et i salg på polet.

Prøv den til denne toscanske klassikeren

Druen vernaccia di san gimignano er heller ikke en som markerer seg på noen måte. Bortsett fra at den har vært dyrket rundt denne byen siden 1200-tallet. Verken aromatisk eller strukturmessig tilhører den eliten.

I vårt drueleksikon kan du lese mer om druen

Men den gjør altså jobben – og noen må jo som kjent gjøre den. I disse dager byttter den årgang fra 2012 til 2013, uten at det påvirker skåren. 2013 er selvsagt litt ferskere, men langt fra så fersk som man skulle tro. Fontaleoni lager åpenbart ikke fruktdrevne viner. Her er veldig god balanse mellom frukt, drue- og stedskarakter.

Ydmyk herkomst

En super matvin er så vel den røde vinen, Fontaleoni Chianti Colli Senesi 2012 (11496), fra samme produsent. Like godt kjøp er den også.

Den har en enda mer ydmyk herkomst. Chianti Colli Senesi rangerer under Chianti Classico, og er en sekkebetegnelse for et større område i den vestlige delen av Chianti. For å finne fram til godbitene må du ha en del lokalkunnskap.

Ikke minst tar det tid å smake seg gjennom utallige mer eller mindre obskure flasker. For både den hvite og den røde vinen til Fontaleoni er rent utseendemessig like unnselige som produsenten selv. Det er helt umulig å gjette at det befinner seg en slik skatt bak den enkle etiketten.

Derfor er det ekstra hyggelig å komme over slike godbiter, uten å måtte gjøre researchen selv, og spesielt når de er priset så gunstig som dette.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her