Drikke
Knallkjøp fra Toscana

Knallkjøp fra Toscana

Disse vinene er usedvanlig gunstig priset i Norge. Supre matviner begge to.
Aase E. Jacobsen
02 April 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

På 1990-tallet var vernaccia di san gimignano hot stuff som en av få hvite toscanere som var noe å bry seg om. Godt hjulpet av at den fikk DOCG-status i 1993 og at «alle» måtte innom idyllen og turistfella San Gimignano på pilegrimsreisen til det som den gang var matens og vinens mekka, nemlig Toscana.

Først og fremst matviner

Jeg kan ikke huske å ha drukket noen virkelig minneverdige vernacciaer der, men disse vinene er heller ikke slik at du husker dem. De bare er der og gjør jobben sin som er å følge det lokale kjøkkenets antipasti og primi – altså forretter og mektige supper eller pasta.

Slik er også Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2013 (11498), en vin som ikke har noen stor wow-faktor, men som briljerer i matsammenheng.

Siden 1200-tallet

Perfekt til en grønnsakssuppe med spelt, ulike typer grønnsakretter, selvsagt alt av vegetar og ikke minst pasta med sjømat. En svært så tradisjonell italiensk hvitvin, i positiv forstand. Og i øyeblikket den eneste fra dette DOCG-et i salg på polet.

Prøv den til denne toscanske klassikeren

Druen vernaccia di san gimignano er heller ikke en som markerer seg på noen måte. Bortsett fra at den har vært dyrket rundt denne byen siden 1200-tallet. Verken aromatisk eller strukturmessig tilhører den eliten.

I vårt drueleksikon kan du lese mer om druen

Men den gjør altså jobben – og noen må jo som kjent gjøre den. I disse dager byttter den årgang fra 2012 til 2013, uten at det påvirker skåren. 2013 er selvsagt litt ferskere, men langt fra så fersk som man skulle tro. Fontaleoni lager åpenbart ikke fruktdrevne viner. Her er veldig god balanse mellom frukt, drue- og stedskarakter.

Ydmyk herkomst

En super matvin er så vel den røde vinen, Fontaleoni Chianti Colli Senesi 2012 (11496), fra samme produsent. Like godt kjøp er den også.

Den har en enda mer ydmyk herkomst. Chianti Colli Senesi rangerer under Chianti Classico, og er en sekkebetegnelse for et større område i den vestlige delen av Chianti. For å finne fram til godbitene må du ha en del lokalkunnskap.

Ikke minst tar det tid å smake seg gjennom utallige mer eller mindre obskure flasker. For både den hvite og den røde vinen til Fontaleoni er rent utseendemessig like unnselige som produsenten selv. Det er helt umulig å gjette at det befinner seg en slik skatt bak den enkle etiketten.

Derfor er det ekstra hyggelig å komme over slike godbiter, uten å måtte gjøre researchen selv, og spesielt når de er priset så gunstig som dette.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her