Drikke
Knallkjøp til rabarbraen

Knallkjøp til rabarbraen

Denne australske søtvinen er et funn til norsk rabarbra. Den lange reisen til tross er den veldig billig.
Aase E. Jacobsen
28 Mai 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke bare er den et megakjøp, men Innocent Bystander Moscato 2014 (1179)er også en vin som skiller seg fra andre billige australiere. Den er nemlig ikke en masseprodusert vin beregnet på et stort marked. Når det er sagt, er det den som gir produsenten Innocent Bystander smør til brødet.

Også til asiatisk mat

Denne søte rosa vinen er blitt en kultvin i hjemlandet. Innocent Bystander var den første som lanserte denne vinstilen «down under». Den er blitt en vin folk elsker, og det er lett å forstå for den er usedvanlig innsmigrende med sin sødmefulle tropiske frukt. Den har også veldig god syre og små fine bobler som er helt naturlige.

Den har noe mindre restsukker enn de fleste andre (italienske) moscatoer, men takket være den høye syren oppleves den tørrere. Den kan derfor nytes også til salte retter, spesielt god er den sammen med asiatiske fusion-retter eller retter med skarpe syretoner som syltet fisk.

100 år gamle vinstokker

Den høye syren er et resultat av at druene plukkes nattestid og før de er helt modne slik at de beholder mest mulig syre. En annen viktig årsak er at vinstokkene ikke vannes, og det til tross for at Murray River er et svært varmt og nedbørfattig område.

Vi snakker dessuten om virkelig gamle vinstokker, eldre enn 100 år, fra dette vinområdets barndom. Vinen er laget av to typer muscat, muscat gordo og black muscat.

Dette gjør gamle vinstokker for vinen

Den rosa fargen er det sistnevnte som bidrar med, også ved hjelp av seks timers skallkontakt.
Det som også skiller denne moscatoen fra de italienske er at den er gjæret uten fremmedgjær og boblene er naturlige. Gjæringen stoppes ved nedkjøling og en lett filtrering og vinen tappes etter hvert som ordrene kommer, ifølge produsenten rundt åtte ganger i året. Det gjøres for å sikre maksimal friskhet.

Lav alkohol - lav pris

Denne enkle og effektive vinmakingen er selvsagt mindre kostnadskrevende enn for Innocent Bystanders øvrige viner som skal modnes i fat og flaske før de skipes. Til disse vinene kommer druematerialet fra Yara Valley hvor produsenten også holder til. I motsetning til Murray River er Yarra en av de kjøligste regionene både i Victoria og i Australia.

Prøv også de andre vinene fra Innocent Bystander

Her dyrkes etterspurte pinot noir-er og chardonnayer som oppnår langt høyere priser enn de mer kommersielle Murray-vinene. Det bidrar også til å holde prisen på denne vinen nede.

Men at den er rimeligere i Norge enn i Australia skyldes ene og alene at den norske alkoholskatten er snill mot viner med lav alkohol. Noe kan vi altså glede oss over når det gjelder norske vinpriser.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her