Drikke
Kongen av auslese

Kongen av auslese

Det er ikke vanskelig å krone Jos. Christoffel jr. med denne tittelen, for vinene hans stråler. Takket være eldgammelt plantemateriale.
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vinene er dessuten tilgjengelige i vellagrete utgaver og det til fantastisk gunstige priser. Og i et så bredt utvalg at en rieslingelsker blir satt helt ut av spill. For hva skal du velge – aller helst alle sammen (per dato er det snakk om 11 forskjellige viner/årganger), og gjerne en kasse eller flere av hver.

Imponerende frukt

Jos. Christoffel jr’s viner lagrer nemlig utrolig godt. Selv om jeg beskriver vinene som vellagrete, så betyr det på langt nær «ferdig». Auslesene fra 1993 og 1994 vil holde i årtier til. Og de unge vinene fra Christoffel har ikke uventet et veldig langt liv foran seg. Selv om de kanskje ikke viser så mye i dag, annet enn en imponerende frukt, som er selve nerven i Christoffels verk, selvsagt ved siden av et veldig godt mineralpreg og strålende syre.

Kronen i juvelen er vinene fra Ürziger Würzgarten som antar, slik navnet antyder, en veldig krydret karakter, og med tid får vinene en eksotisk touch. Lekkerbiskener i ordets rette betydning.
Men også Erdener Treppchen leverer så det holder. Det gjør også vinene fra Wehlener Sonnenuhr og Graacher Domprobst – samtlige grand cru-navn i Mittel Mosel, som ble en del av vingården på grunn av ekteskapet mellom Kurt Christoffel og Annekatrin Christoffel-Prüm. Men de lages ikke lenger. Den norske importøren har imidlertid sikret seg restbeholdningen av flere av årgangene mellom 1993 og 1999.

Mikroproduksjon

Etter at Kurt døde i 1995 er det broren Karl-Josef Christoffel som tar alle beslutninger. Deriblant å kun konsentrere seg om parsellene med de aller eldste vinstokkene, over 100 år gamle (pre-phylloxera) sådanne. Sonnenuhr og Domprobst leies nå ut til andre – i påvente av at de skal bli gamle nok. Disse parsellene er nemlig blitt omplantet, og duger derfor ikke i henhold til Karl Josefs strenge kvalitetskrav.

Han lager vinene på samme måte som faren, uten bruk av kjøpegjær, gjæringen foregår i velbrukte fat på 10 hl.  Vinen får ligge lenge på bunnfallet, og den verken klares eller filtreres før tapping. 

Christoffel jobber nå bare med 2,2 hektar, og ut av det kommer det årlig fattige 20.000 flasker – fordelt på alle prädikatsnivåer. Derfor er det utrolig at så stor andel av produksjonen havner her nord (og til slike priser).

Auslesespesialist

Det er kanskje fordi Christoffel ikke lager tørre viner, bare med restsødme, fra rundt 35 gram og oppover. En vinstil som ikke er helt «à la mode» i mange markeder. Men Christoffel er opptatt av å lage så klassiske kabinetter, spätleser og ausleser som mulig. Det betyr at hans kabinetter er relativt tørre og lette sammenlignet med mange andre produsenter som opererer med langt høyere Oechsle-nivåer enn lovens minimumskrav.

Auslesene er Christoffels spesial. Han deler dem inn etter stjerner, fra null til tre, og med ekstrabetegnelsen Goldkapsel i eksepsjonelle år (fra og med 1996). Goldkapsel tilsvarer fem stjerner som han opererte med fram til 1979. Inndelingen etter stjerner gjøres fat for fat og først når vinen er klar for tapping. Det er de samme parsellene som gir de beste vinene år etter år.
Auslesene holder 120-150 gram restsukker. Men de er langt fra «søte», takket være den flotte syren og det uttalte mineralpreget.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her