Drikke
Kongen av auslese

Kongen av auslese

Det er ikke vanskelig å krone Jos. Christoffel jr. med denne tittelen, for vinene hans stråler. Takket være eldgammelt plantemateriale.
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2012 - 03:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vinene er dessuten tilgjengelige i vellagrete utgaver og det til fantastisk gunstige priser. Og i et så bredt utvalg at en rieslingelsker blir satt helt ut av spill. For hva skal du velge – aller helst alle sammen (per dato er det snakk om 11 forskjellige viner/årganger), og gjerne en kasse eller flere av hver.

Imponerende frukt

Jos. Christoffel jr’s viner lagrer nemlig utrolig godt. Selv om jeg beskriver vinene som vellagrete, så betyr det på langt nær «ferdig». Auslesene fra 1993 og 1994 vil holde i årtier til. Og de unge vinene fra Christoffel har ikke uventet et veldig langt liv foran seg. Selv om de kanskje ikke viser så mye i dag, annet enn en imponerende frukt, som er selve nerven i Christoffels verk, selvsagt ved siden av et veldig godt mineralpreg og strålende syre.

Kronen i juvelen er vinene fra Ürziger Würzgarten som antar, slik navnet antyder, en veldig krydret karakter, og med tid får vinene en eksotisk touch. Lekkerbiskener i ordets rette betydning.
Men også Erdener Treppchen leverer så det holder. Det gjør også vinene fra Wehlener Sonnenuhr og Graacher Domprobst – samtlige grand cru-navn i Mittel Mosel, som ble en del av vingården på grunn av ekteskapet mellom Kurt Christoffel og Annekatrin Christoffel-Prüm. Men de lages ikke lenger. Den norske importøren har imidlertid sikret seg restbeholdningen av flere av årgangene mellom 1993 og 1999.

Mikroproduksjon

Etter at Kurt døde i 1995 er det broren Karl-Josef Christoffel som tar alle beslutninger. Deriblant å kun konsentrere seg om parsellene med de aller eldste vinstokkene, over 100 år gamle (pre-phylloxera) sådanne. Sonnenuhr og Domprobst leies nå ut til andre – i påvente av at de skal bli gamle nok. Disse parsellene er nemlig blitt omplantet, og duger derfor ikke i henhold til Karl Josefs strenge kvalitetskrav.

Han lager vinene på samme måte som faren, uten bruk av kjøpegjær, gjæringen foregår i velbrukte fat på 10 hl.  Vinen får ligge lenge på bunnfallet, og den verken klares eller filtreres før tapping. 

Christoffel jobber nå bare med 2,2 hektar, og ut av det kommer det årlig fattige 20.000 flasker – fordelt på alle prädikatsnivåer. Derfor er det utrolig at så stor andel av produksjonen havner her nord (og til slike priser).

Auslesespesialist

Det er kanskje fordi Christoffel ikke lager tørre viner, bare med restsødme, fra rundt 35 gram og oppover. En vinstil som ikke er helt «à la mode» i mange markeder. Men Christoffel er opptatt av å lage så klassiske kabinetter, spätleser og ausleser som mulig. Det betyr at hans kabinetter er relativt tørre og lette sammenlignet med mange andre produsenter som opererer med langt høyere Oechsle-nivåer enn lovens minimumskrav.

Auslesene er Christoffels spesial. Han deler dem inn etter stjerner, fra null til tre, og med ekstrabetegnelsen Goldkapsel i eksepsjonelle år (fra og med 1996). Goldkapsel tilsvarer fem stjerner som han opererte med fram til 1979. Inndelingen etter stjerner gjøres fat for fat og først når vinen er klar for tapping. Det er de samme parsellene som gir de beste vinene år etter år.
Auslesene holder 120-150 gram restsukker. Men de er langt fra «søte», takket være den flotte syren og det uttalte mineralpreget.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her