Drikke
Konsentrert merlotvin til grillmaten

Konsentrert merlotvin til grillmaten

Å nyte «bordeauxvin» midt på sommeren høres kanskje ut som en dårlig ide. Men det finnes virkelige gode løsninger.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ch. Lestignac L'apanivore 2011 (5616)er både en god bordeauxlignende vin (100 prosent merlot) og en vin som takket være sin imponerende kjøttfulle frukt er som skapt for milde sommerkvelder. Spesielt med saftig kjøtt fra grillen på menyen.

Finn gode retter til vinen

Den kommer fra naboområdet til Bordeaux, Bergerac i Périgord, som er et av Frankrikes rikeste når det kommer til gastronomi. Men vinene derfra er ikke veldig kjente. Derfor er også prisene gunstige.

Biodynamisk

Kvaliteten derimot er generelt høy. Spesielt siden det finnes mange unge engasjerte og nytenkende vinbønder (deriblant en norsk kvinne, Katharina Mowinckel) som bidrar til å løfte imaget ytterligere.

Les mer om Bergerac

En av dem er det unge paret Camille og Mathias Marquet som i 2008 overtok den 14 hektar store vingården med tradisjoner tilbake til 1627 på Monbazillac-platået med sitt kalk- og leirjordsmonn. De la om til biodynamisk drift og startet med nyplanting for å øke beplantingstettheten fra 3-4000 til 8000 planter per hektar.

Kun endrueviner

Det har gjort at utbyttet er redusert fra 65 til 27 hl/ha. Og det gir seg igjen utslag på smaken. L’apanivore er for øvrig laget av druer fra unge vinstokker, men har likevel en veldig god konsentrasjon. Den er dessuten «bare» en vin de france, siden det i henhold til reglene for AOC Bergerac ikke er lov å lage endrueviner.

Les mer om biodynami i Bordeaux

Marquet-paret er imidlertid kompromissløse når det kommer til endrueviner og svorne tilhengere av det naturlige jordbruk. Det lar seg særlig lese i Mathias’ blogginnlegg (kun på fransk). Her sparker han i alle retninger hvor det konvensjonelle er styrepinne.

Dempet naturvinpreg

De bruker selvsagt bare druenes egne gjærsopper, svoveltilsettingen er minimal. Svovelnivået i deres hvitvin, Ch. Lestignac L'écorce 2011 (5619), tilfredsstiller kravene til naturvin (AVN) og vel så det. Men den har ingen av naturvinenes hyppige feil, som brettanomyces og uttalte bittertoner. Det er likevel lett å kjenne at svovelbruken er lav. Dette er en rik, kjøttfull og konsentrert hvitvin med et balansert naturvinpreg.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her