Konsentrert merlotvin til grillmaten

Konsentrert merlotvin til grillmaten

Å nyte «bordeauxvin» midt på sommeren høres kanskje ut som en dårlig ide. Men det finnes virkelige gode løsninger.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ch. Lestignac L'apanivore 2011 (5616) er både en god bordeauxlignende vin (100 prosent merlot) og en vin som takket være sin imponerende kjøttfulle frukt er som skapt for milde sommerkvelder. Spesielt med saftig kjøtt fra grillen på menyen.

Finn gode retter til vinen

Den kommer fra naboområdet til Bordeaux, Bergerac i Périgord, som er et av Frankrikes rikeste når det kommer til gastronomi. Men vinene derfra er ikke veldig kjente. Derfor er også prisene gunstige.

Biodynamisk

Kvaliteten derimot er generelt høy. Spesielt siden det finnes mange unge engasjerte og nytenkende vinbønder (deriblant en norsk kvinne, Katharina Mowinckel ) som bidrar til å løfte imaget ytterligere.

Les mer om Bergerac

En av dem er det unge paret Camille og Mathias Marquet som i 2008 overtok den 14 hektar store vingården med tradisjoner tilbake til 1627 på Monbazillac-platået med sitt kalk- og leirjordsmonn. De la om til biodynamisk drift og startet med nyplanting for å øke beplantingstettheten fra 3-4000 til 8000 planter per hektar.

Kun endrueviner

Det har gjort at utbyttet er redusert fra 65 til 27 hl/ha. Og det gir seg igjen utslag på smaken. L’apanivore er for øvrig laget av druer fra unge vinstokker, men har likevel en veldig god konsentrasjon. Den er dessuten «bare» en vin de france, siden det i henhold til reglene for AOC Bergerac ikke er lov å lage endrueviner.

Les mer om biodynami i Bordeaux

Marquet-paret er imidlertid kompromissløse når det kommer til endrueviner og svorne tilhengere av det naturlige jordbruk. Det lar seg særlig lese i Mathias’ blogginnlegg (kun på fransk). Her sparker han i alle retninger hvor det konvensjonelle er styrepinne.

Dempet naturvinpreg

De bruker selvsagt bare druenes egne gjærsopper, svoveltilsettingen er minimal. Svovelnivået i deres hvitvin, Ch. Lestignac L'écorce 2011 (5619) , tilfredsstiller kravene til naturvin (AVN) og vel så det. Men den har ingen av naturvinenes hyppige feil, som brettanomyces og uttalte bittertoner. Det er likevel lett å kjenne at svovelbruken er lav. Dette er en rik, kjøttfull og konsentrert hvitvin med et balansert naturvinpreg.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ch. Lestignac L'apanivore 2011

Produsent:
Château Lestignac
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bergerac
Pris:
154,50 kr
Varenummer:
561601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Ch. Lestignac L'écorce 2011

Produsent:
Château Lestignac
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bergerac
Pris:
124,90 kr
Varenummer:
561901
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen