Nå kan du gratis få
Ukens vin som e-post
. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. Jacobsen
Foto: Gunnar Mjaugedal
Ch. Lestignac L'apanivore 2011 (5616)
er både en god bordeauxlignende vin (100 prosent merlot) og en vin som takket være sin imponerende kjøttfulle frukt er som skapt for milde sommerkvelder. Spesielt med saftig kjøtt fra grillen på menyen.
Den kommer fra naboområdet til Bordeaux, Bergerac i Périgord, som er et av Frankrikes rikeste når det kommer til gastronomi. Men vinene derfra er ikke veldig kjente. Derfor er også prisene gunstige.
Biodynamisk
Kvaliteten derimot er generelt høy. Spesielt siden det finnes mange unge engasjerte og nytenkende vinbønder (deriblant en norsk kvinne,
Katharina Mowinckel
) som bidrar til å løfte imaget ytterligere.
En av dem er det unge paret Camille og Mathias Marquet som i 2008 overtok den 14 hektar store vingården med tradisjoner tilbake til 1627 på Monbazillac-platået med sitt kalk- og leirjordsmonn. De la om til biodynamisk drift og startet med nyplanting for å øke beplantingstettheten fra 3-4000 til 8000 planter per hektar.
Kun endrueviner
Det har gjort at utbyttet er redusert fra 65 til 27 hl/ha. Og det gir seg igjen utslag på smaken. L’apanivore er for øvrig laget av druer fra unge vinstokker, men har likevel en veldig god konsentrasjon. Den er dessuten «bare» en vin de france, siden det i henhold til reglene for AOC Bergerac ikke er lov å lage endrueviner.
Marquet-paret er imidlertid kompromissløse når det kommer til endrueviner og svorne tilhengere av det naturlige jordbruk. Det lar seg særlig lese i
Mathias’ blogginnlegg
(kun på fransk). Her sparker han i alle retninger hvor det konvensjonelle er styrepinne.
Dempet naturvinpreg
De bruker selvsagt bare druenes egne gjærsopper, svoveltilsettingen er minimal. Svovelnivået i deres hvitvin,
Ch. Lestignac L'écorce 2011 (5619)
, tilfredsstiller kravene til naturvin (AVN) og vel så det. Men den har ingen av naturvinenes hyppige feil, som brettanomyces og uttalte bittertoner. Det er likevel lett å kjenne at svovelbruken er lav. Dette er en rik, kjøttfull og konsentrert hvitvin med et balansert naturvinpreg.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste
eller
søke
deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag
, altså
én dag før alle andre
kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis
.
De aller beste av disse er viner som topper i sin kategori eller som er priset særdeles gunstig. Men selv en vin til 95 kroner fortjener betegnelsen ekstra god kvalitet for pengene.Les hele saken