Kraft og eleganse

Denne baroloprodusenten klarer til og med å lage en raffinert og lagringsdyktig 2003. Til en ekstra gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
28 Oktober 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Cavallotto Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe 2003 (50278) byr på stor fylde, mye krydder og eksotiske tretoner, lær, kjøtt, blomster og lakris. Syren og frukten er frisk og sammen med fine faste tanniner gir den et lovende inntrykk. Ikke en vin som nødvendigvis må nytes i løpet av få år, som så mange andre fra 2003, men som holder i minst 7-8 år til.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringspotensial
Prisen kan synes høy, men da 2004-årgangen ble lansert på spesialpolene i oktober kostet den to hundrelapper mer. Et ekstra godt kjøp med andre ord for dette er en helt spesiell og arketypisk barolo som innehar alle vinstilens gode egenskaper.

Druene kommer fra de beste parsellene i vinmarken Bricco Boschis i Castiglione di Falletto, en av landsbyene i den "maskuline" delen av Barolo. Her er jordsmonnet en blanding av leir- og kalkholdig jord, av typen blålig mergel. Et jordsmonn som evner å gi barolo med stort lagringspotensial og kraft.

Monopolist
De sørvestvendte parsellene teller knappe 2,5 hektar til sammen og har 50 år gamle planter. Denne delen av de totalt 23 hektarene som Cavallotto disponerer, ligger dessuten kloss inntil selve vinkjelleren.

Cavallotto er for øvrig monopolist i Bricco Boschis og deres "standardbarolo" kommer fra en håndfull parseller med blandet eksponering, plantet i 1971. Selv om Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2005 (10426) koster 50 kroner mer enn Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2006 (50279) som kom på spesialpolene tidligere i oktober, og som fra 1. november også er å få som bestillingsvare, er den fortsatt et knallkjøp. En urklassisk nebbiolo som er svært ung og lovende med veldig god frukt og stor munnfølelse samt fine runde tanniner og gode syrer.

Seriøs portefølje
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2009 (10190) er deklassifisert Bricco Boschis og er en lekker vin til halve prisen. Den er selvsagt langt mer tilgjengelig, men like fullt med god fasthet og et visst lagringspotensial. Fra parseller rett nedenfor San Guiseppe hentes druene til Cavallotto Barbera d'Alba Vigna Cuculo 2006 (48528), en svært kraftig barbera med god kompleksitet og mye varme og rikdom. En barbera med barolotendenser. Også Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Scot 2007 (48529) kommer fra en enkeltvinmark, men som ligger østvendt og i utkanten av Boschis-åsen. En seriøs dolcetto med deilig friskhet, god og rund frukt samt et fint bitt.

Cavallotto jobber svært tradisjonelt i vinkjelleren, hvilket betyr modning i store velbrukte fat og lang uttrekkstid. Selve gjæringen foregår imidlertid i "nymotens" ståltanker. Familiebedriften sender ut bare 100.000 flasker årlig.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her