Kraft og eleganse

Denne baroloprodusenten klarer til og med å lage en raffinert og lagringsdyktig 2003. Til en ekstra gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
28 Oktober 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Cavallotto Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe 2003 (50278) byr på stor fylde, mye krydder og eksotiske tretoner, lær, kjøtt, blomster og lakris. Syren og frukten er frisk og sammen med fine faste tanniner gir den et lovende inntrykk. Ikke en vin som nødvendigvis må nytes i løpet av få år, som så mange andre fra 2003, men som holder i minst 7-8 år til.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lagringspotensial
Prisen kan synes høy, men da 2004-årgangen ble lansert på spesialpolene i oktober kostet den to hundrelapper mer. Et ekstra godt kjøp med andre ord for dette er en helt spesiell og arketypisk barolo som innehar alle vinstilens gode egenskaper.

Druene kommer fra de beste parsellene i vinmarken Bricco Boschis i Castiglione di Falletto, en av landsbyene i den "maskuline" delen av Barolo. Her er jordsmonnet en blanding av leir- og kalkholdig jord, av typen blålig mergel. Et jordsmonn som evner å gi barolo med stort lagringspotensial og kraft.

Monopolist
De sørvestvendte parsellene teller knappe 2,5 hektar til sammen og har 50 år gamle planter. Denne delen av de totalt 23 hektarene som Cavallotto disponerer, ligger dessuten kloss inntil selve vinkjelleren.

Cavallotto er for øvrig monopolist i Bricco Boschis og deres "standardbarolo" kommer fra en håndfull parseller med blandet eksponering, plantet i 1971. Selv om Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2005 (10426) koster 50 kroner mer enn Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2006 (50279) som kom på spesialpolene tidligere i oktober, og som fra 1. november også er å få som bestillingsvare, er den fortsatt et knallkjøp. En urklassisk nebbiolo som er svært ung og lovende med veldig god frukt og stor munnfølelse samt fine runde tanniner og gode syrer.

Seriøs portefølje
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2009 (10190) er deklassifisert Bricco Boschis og er en lekker vin til halve prisen. Den er selvsagt langt mer tilgjengelig, men like fullt med god fasthet og et visst lagringspotensial. Fra parseller rett nedenfor San Guiseppe hentes druene til Cavallotto Barbera d'Alba Vigna Cuculo 2006 (48528), en svært kraftig barbera med god kompleksitet og mye varme og rikdom. En barbera med barolotendenser. Også Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Scot 2007 (48529) kommer fra en enkeltvinmark, men som ligger østvendt og i utkanten av Boschis-åsen. En seriøs dolcetto med deilig friskhet, god og rund frukt samt et fint bitt.

Cavallotto jobber svært tradisjonelt i vinkjelleren, hvilket betyr modning i store velbrukte fat og lang uttrekkstid. Selve gjæringen foregår imidlertid i "nymotens" ståltanker. Familiebedriften sender ut bare 100.000 flasker årlig.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her