Nå kan du gratis få
godbiter i pollisten
som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. Jacobsen
Foto: Gunnar Mjaugedal
Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut (40046)
er ikke bare en raffinert champagne, men også en svært prisgunstig sådan. Bare laget av hvite druer (chardonnay), som navnet blanc de blancs antyder, er den frisk og lekker med toner av epler, sitrus og blomster, deilige bobler og balansert sødme. En champagne som gir lyst på et glass til, og som passer like godt som aperitiff som til retter med sjømat, så pass endelig på å ha noen ekstra flasker på lur.
Grand og premier cru
Den gunstige prisen står ikke i forhold til produsentens renommé, for Diebolt-Vallois tilhører de beste. Men er likevel en liten, og dermed ikke veldig synlig aktør i denne prestisjefylte industrien. Et familieeid champagnehus med en produksjon på fattige 130-150.000 flasker. Adressen er Cramant, en av grand cru-landsbyene i Côte des Blancs, men det er bare druer fra deres yngste Cramant-vinstokker som inngår i denne vinen. Diebolt-Vallois har også vinmarker i nabolandsbyen Cuis som har premier cru-status. I tillegg inneholder den elementer fra Chouilly (grand cru) og Epernay som har
88 prosent på kvalitetsskalaen
.
Mer kompleksitet
Mens denne champagnen er en blanding av to årganger, og har ligget to år på bunnfallet etter flaskegjæringen, er
Diebolt-Vallois Brut Prestige (40053)
basert på tre årganger, og de eldste elementene har modnet to til tre år i store eikefat før flasketapping og –gjæring. En strammere og noe mer kompleks champagne som henter druene sine utelukkende fra Cramant. Hvilket også forklarer det store raffinementet. Her får nemlig druene maksimal påvirkning fra det sterke kalkjordsmonnet samtidig som den øst-sørøstvendte eksponeringen sikrer en langsom modning av druene.
Det ypperste
Diebolt-Vallois’ toppcuvée
Fleur de Passion
utnytter potensialet til Cramant fullt ut, laget som den er av druer fra gamle vinstokker i de aller beste parsellene. Den er fremstilt i sin helhet i fat før vinen blandes og tappes i flaske og får hvile mange år i Diebolt-Vallois’ dype og kjølige kjellere. Men denne lekkerbiskenen må du til spesialpolet i Vika for å få tak i – om det er noe igjen av 2004-utgaven som koster 1612,50 kroner for magnum.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste
eller
søke
deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag
, altså
én dag før alle andre
kan lese om det, får du som abonnerer på
godbiter i pollisten
en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis
.
Les mer her
(klikk) og bli abonnent.
Slik som denne smaksbomben av en nuddelsuppe. Starter du matlagningen på morgenkvisten har du rykende fersk suppe til lunsj eller en enda mer smakfull middag, hvis du klarer å venteLes hele saken
I denne tomatgryten kan du velge om du vil ha med svinekjøtt eller ei. Uansett hva du velger, kommer du garantert til å prøve denne oppskriften flere ganger.Les hele saken