Drikke
Kupp til vinkjelleren

Kupp til vinkjelleren

Chenin blanc fra Loire-appellasjonen Vouvray er blant de beste vinkjøpene i verden. Og noen av de mest lagringsdyktige vinene som finnes.
06 September 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Domaine Huet er stjerne i Vouvray-appellasjonen, men det gir seg ikke utsalg i prisene. For så fantastisk god vin for drøyt to hundre kroner som du får her, skal du lete lenge etter.

Helt fra den rimeligste Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2012 (99468) som er imponerende på alle måter med strålende mineralkarakter, flott konsentrasjon og lekker syrefriskhet. Et vinfølge til gode sjømatretter som flere bør oppdage. Og som er en veldig prisgunstig og ikke minst levedyktig kandidat til vinkjelleren.

Rett på kalksteinen

Mer av alt får du på neste nivå, Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011 (99462) og Dom. Huet Le Mont Sec 2011 (99459), er begge uttrykk for enkeltvinmarker. Den første gir et veldig stofflig og mineralsk sådant, den andre er mer blomsteraktig, veldig konsentrert med fin fruktsødme. Derfor passer den første best til gode skalldyrretter, mens den andre også kan gå til lyst kjøtt.

Forskjellen på de tre er altså å finne i vinmarkene. Den første kommer fra en vinmark med et dypt og litt tungt leir- og kalkholdig jordsmonn med overvekt av brunleire. Dette gir noe rundere viner enn Le Clos du Bourg som bidrar med stor kraft. Her er det øvre jordlaget veldig tynt og vinplantene vokser nærmest direkte på kalksteinen. Derfor er denne vinen den mest mineralske av de tre. Midt mellom de to er Le Mont som er en steinete vinmark med grønnleire og mye silisum. Resultatet er en veldig elegant og floral vin.

Les mer om jordsmonnet i Loire her

Halvtørr chenin blanc på dette kvalitetsnivået er et must for en hver god vinkjeller. For dette er viner som holder lengre enn de fleste vinkjellereiere. Dom. Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007 (99463) er fantastisk allerede nå til ost på grunn av den store aprikosfruktigheten, men legg den innerst i kjelleren og vær tålmodig for denne type vin byr alltid på positive smaksopplevelser.

Les mer om søt Loire-vin her

Hos Domaine Huet jobbes det veldig tradisjonelt, men ikke gammeldags, for gjæringen er temperaturkontrollert og finner sted i stål. Vinene får beholde all syre gjennom at den malolaktiske gjæringen stoppes. Utover det er det ingen hemmeligheter. Alt ligger i druematerialet og terroiret i Huets vinmarker.

Ung arvtaker

Domaine Huet ble etablert i 1928 av Victor Huet og sønnen Gaston. Men det er særlig under svigersønnen til Gaston, Noël Pinguet, som har laget vinen siden 1976, at Huet er blitt virkelig berømt. Derfor kom det som en stor overraskelse at han trakk seg tidligere i år. Mens det ble antydet at avgangen var på grunn av en uoverenskomst med eieren, Anthony Hwang, ble dette bestemt avvist av Pinguet selv som rett og slett ønsket å pensjonere seg.

Han og kona sitter fortsatt på 20 prosent av aksjene i eiendommen. Men siden ingen i familien Pinguet/Huet var interessert i driften, involverte Pinguet den unge Benjamin Joliveau, sønnen til en venn og kollega. Joliveau har jobbet side om side med Pinguet siden 2009 og er derfor godt trent i den regjerende filosofien som har brakt Huet opp i verdensklasse.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her