Drikke
Kupp til vinkjelleren

Kupp til vinkjelleren

Chenin blanc fra Loire-appellasjonen Vouvray er blant de beste vinkjøpene i verden. Og noen av de mest lagringsdyktige vinene som finnes.
06 September 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Domaine Huet er stjerne i Vouvray-appellasjonen, men det gir seg ikke utsalg i prisene. For så fantastisk god vin for drøyt to hundre kroner som du får her, skal du lete lenge etter.

Helt fra den rimeligste Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2012 (99468) som er imponerende på alle måter med strålende mineralkarakter, flott konsentrasjon og lekker syrefriskhet. Et vinfølge til gode sjømatretter som flere bør oppdage. Og som er en veldig prisgunstig og ikke minst levedyktig kandidat til vinkjelleren.

Rett på kalksteinen

Mer av alt får du på neste nivå, Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011 (99462) og Dom. Huet Le Mont Sec 2011 (99459), er begge uttrykk for enkeltvinmarker. Den første gir et veldig stofflig og mineralsk sådant, den andre er mer blomsteraktig, veldig konsentrert med fin fruktsødme. Derfor passer den første best til gode skalldyrretter, mens den andre også kan gå til lyst kjøtt.

Forskjellen på de tre er altså å finne i vinmarkene. Den første kommer fra en vinmark med et dypt og litt tungt leir- og kalkholdig jordsmonn med overvekt av brunleire. Dette gir noe rundere viner enn Le Clos du Bourg som bidrar med stor kraft. Her er det øvre jordlaget veldig tynt og vinplantene vokser nærmest direkte på kalksteinen. Derfor er denne vinen den mest mineralske av de tre. Midt mellom de to er Le Mont som er en steinete vinmark med grønnleire og mye silisum. Resultatet er en veldig elegant og floral vin.

Les mer om jordsmonnet i Loire her

Halvtørr chenin blanc på dette kvalitetsnivået er et must for en hver god vinkjeller. For dette er viner som holder lengre enn de fleste vinkjellereiere. Dom. Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007 (99463) er fantastisk allerede nå til ost på grunn av den store aprikosfruktigheten, men legg den innerst i kjelleren og vær tålmodig for denne type vin byr alltid på positive smaksopplevelser.

Les mer om søt Loire-vin her

Hos Domaine Huet jobbes det veldig tradisjonelt, men ikke gammeldags, for gjæringen er temperaturkontrollert og finner sted i stål. Vinene får beholde all syre gjennom at den malolaktiske gjæringen stoppes. Utover det er det ingen hemmeligheter. Alt ligger i druematerialet og terroiret i Huets vinmarker.

Ung arvtaker

Domaine Huet ble etablert i 1928 av Victor Huet og sønnen Gaston. Men det er særlig under svigersønnen til Gaston, Noël Pinguet, som har laget vinen siden 1976, at Huet er blitt virkelig berømt. Derfor kom det som en stor overraskelse at han trakk seg tidligere i år. Mens det ble antydet at avgangen var på grunn av en uoverenskomst med eieren, Anthony Hwang, ble dette bestemt avvist av Pinguet selv som rett og slett ønsket å pensjonere seg.

Han og kona sitter fortsatt på 20 prosent av aksjene i eiendommen. Men siden ingen i familien Pinguet/Huet var interessert i driften, involverte Pinguet den unge Benjamin Joliveau, sønnen til en venn og kollega. Joliveau har jobbet side om side med Pinguet siden 2009 og er derfor godt trent i den regjerende filosofien som har brakt Huet opp i verdensklasse.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
 
 
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren
Dagens rett

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren

Mange mener det tradisjonelle britiske kjøkken ikke hadde noe å tilby, men der tar de feil.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her