Kupp til vinkjelleren

Kupp til vinkjelleren

Chenin blanc fra Loire-appellasjonen Vouvray er blant de beste vinkjøpene i verden. Og noen av de mest lagringsdyktige vinene som finnes.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Domaine Huet er stjerne i Vouvray-appellasjonen, men det gir seg ikke utsalg i prisene. For så fantastisk god vin for drøyt to hundre kroner som du får her, skal du lete lenge etter.

Helt fra den rimeligste Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2012 (99468) som er imponerende på alle måter med strålende mineralkarakter, flott konsentrasjon og lekker syrefriskhet. Et vinfølge til gode sjømatretter som flere bør oppdage. Og som er en veldig prisgunstig og ikke minst levedyktig kandidat til vinkjelleren.

Rett på kalksteinen

Mer av alt får du på neste nivå, Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011 (99462) og Dom. Huet Le Mont Sec 2011 (99459) , er begge uttrykk for enkeltvinmarker. Den første gir et veldig stofflig og mineralsk sådant, den andre er mer blomsteraktig, veldig konsentrert med fin fruktsødme. Derfor passer den første best til gode skalldyrretter, mens den andre også kan gå til lyst kjøtt.

Forskjellen på de tre er altså å finne i vinmarkene. Den første kommer fra en vinmark med et dypt og litt tungt leir- og kalkholdig jordsmonn med overvekt av brunleire. Dette gir noe rundere viner enn Le Clos du Bourg som bidrar med stor kraft. Her er det øvre jordlaget veldig tynt og vinplantene vokser nærmest direkte på kalksteinen. Derfor er denne vinen den mest mineralske av de tre. Midt mellom de to er Le Mont som er en steinete vinmark med grønnleire og mye silisum. Resultatet er en veldig elegant og floral vin.

Les mer om jordsmonnet i Loire her

Halvtørr chenin blanc på dette kvalitetsnivået er et must for en hver god vinkjeller. For dette er viner som holder lengre enn de fleste vinkjellereiere. Dom. Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007 (99463) er fantastisk allerede nå til ost på grunn av den store aprikosfruktigheten, men legg den innerst i kjelleren og vær tålmodig for denne type vin byr alltid på positive smaksopplevelser.

Les mer om søt Loire-vin her

Hos Domaine Huet jobbes det veldig tradisjonelt, men ikke gammeldags, for gjæringen er temperaturkontrollert og finner sted i stål. Vinene får beholde all syre gjennom at den malolaktiske gjæringen stoppes. Utover det er det ingen hemmeligheter. Alt ligger i druematerialet og terroiret i Huets vinmarker.

Ung arvtaker

Domaine Huet ble etablert i 1928 av Victor Huet og sønnen Gaston. Men det er særlig under svigersønnen til Gaston, Noël Pinguet, som har laget vinen siden 1976, at Huet er blitt virkelig berømt. Derfor kom det som en stor overraskelse at han trakk seg tidligere i år. Mens det ble antydet at avgangen var på grunn av en uoverenskomst med eieren, Anthony Hwang, ble dette bestemt avvist av Pinguet selv som rett og slett ønsket å pensjonere seg.

Han og kona sitter fortsatt på 20 prosent av aksjene i eiendommen. Men siden ingen i familien Pinguet/Huet var interessert i driften, involverte Pinguet den unge Benjamin Joliveau, sønnen til en venn og kollega. Joliveau har jobbet side om side med Pinguet siden 2009 og er derfor godt trent i den regjerende filosofien som har brakt Huet opp i verdensklasse.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 

Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2012

Produsent:
Domaine Huet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Vouvray
Pris:
209,00 kr
Varenummer:
9946801
89 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011

Produsent:
Domaine Huet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Vouvray
Pris:
239,00 kr
Varenummer:
9946201
94 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Dom. Huet Le Mont Sec 2011

Produsent:
Domaine Huet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Vouvray
Pris:
239,00 kr
Varenummer:
9945901
94 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Dom. Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007

Produsent:
Domaine Huet
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Vouvray
Pris:
275,00 kr
Varenummer:
9946301
95 Poeng
Les smaksnotatene »

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen