Nå kan du gratis få
godbiter i pollisten
som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. Jacobsen
Foto: Gunnar Mjaugedal
Domaine Huet er stjerne i Vouvray-appellasjonen, men det gir seg ikke utsalg i prisene. For så fantastisk god vin for drøyt to hundre kroner som du får her, skal du lete lenge etter.
Helt fra den rimeligste
Dom. Huet Le Haut-Lieu Sec 2012 (99468)
som er imponerende på alle måter med strålende mineralkarakter, flott konsentrasjon og lekker syrefriskhet. Et vinfølge til gode sjømatretter som flere bør oppdage. Og som er en veldig prisgunstig og ikke minst levedyktig kandidat til vinkjelleren.
Rett på kalksteinen
Mer av alt får du på neste nivå,
Dom. Huet Le Clos du Bourg Sec 2011 (99462)
og
Dom. Huet Le Mont Sec 2011 (99459)
, er begge uttrykk for enkeltvinmarker. Den første gir et veldig stofflig og mineralsk sådant, den andre er mer blomsteraktig, veldig konsentrert med fin fruktsødme. Derfor passer den første best til gode skalldyrretter, mens den andre også kan gå til lyst kjøtt.
Forskjellen på de tre er altså å finne i vinmarkene. Den første kommer fra en vinmark med et dypt og litt tungt leir- og kalkholdig jordsmonn med overvekt av brunleire. Dette gir noe rundere viner enn Le Clos du Bourg som bidrar med stor kraft. Her er det øvre jordlaget veldig tynt og vinplantene vokser nærmest direkte på kalksteinen. Derfor er denne vinen den mest mineralske av de tre. Midt mellom de to er Le Mont som er en steinete vinmark med grønnleire og mye silisum. Resultatet er en veldig elegant og floral vin.
Halvtørr chenin blanc på dette kvalitetsnivået er et must for en hver god vinkjeller. For dette er viner som holder lengre enn de fleste vinkjellereiere.
Dom. Huet Le Haut-Lieu Demi-Sec 2007 (99463)
er fantastisk allerede nå til ost på grunn av den store aprikosfruktigheten, men legg den innerst i kjelleren og vær tålmodig for denne type vin byr alltid på positive smaksopplevelser.
Hos Domaine Huet jobbes det veldig tradisjonelt, men ikke gammeldags, for gjæringen er temperaturkontrollert og finner sted i stål. Vinene får beholde all syre gjennom at den malolaktiske gjæringen stoppes. Utover det er det ingen hemmeligheter. Alt ligger i druematerialet og terroiret i Huets vinmarker.
Ung arvtaker
Domaine Huet ble etablert i 1928 av Victor Huet og sønnen Gaston. Men det er særlig under svigersønnen til Gaston, Noël Pinguet, som har laget vinen siden 1976, at Huet er blitt virkelig berømt. Derfor kom det som en stor overraskelse at han trakk seg tidligere i år. Mens det ble antydet at avgangen var på grunn av en uoverenskomst med eieren, Anthony Hwang, ble dette bestemt avvist av Pinguet selv som rett og slett ønsket å pensjonere seg.
Han og kona sitter fortsatt på 20 prosent av aksjene i eiendommen. Men siden ingen i familien Pinguet/Huet var interessert i driften, involverte Pinguet den unge Benjamin Joliveau, sønnen til en venn og kollega. Joliveau har jobbet side om side med Pinguet siden 2009 og er derfor godt trent i den regjerende filosofien som har brakt Huet opp i verdensklasse.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste
eller
søke
deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag
, altså
én dag før alle andre
kan lese om det, får du som abonnerer på
godbiter i pollisten
en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis
.
Les mer her
(klikk) og bli abonnent.
De aller beste av disse er viner som topper i sin kategori eller som er priset særdeles gunstig. Men selv en vin til 95 kroner fortjener betegnelsen ekstra god kvalitet for pengene.Les hele saken