Dagens rett
Kveldskosen lager du av gammelt brød, pære, ost og chiliflak for ekstra trøkk
Foto: (Veronika Kovalenko)

Kveldskosen lager du av gammelt brød, pære, ost og chiliflak for ekstra trøkk

Italienerne er geniale når det kommer til å forvandle gammelt brød til en delikatesse, her med caciocavallo-ost, pære og knust peperoncini.
15 Februar 2024 - 00:00

Caciovallo-ost er ikke så lett å få tak i, men vel verd den ekstra omveien eventuelt ventetiden om du må bestille den i din favoritt-ostebutikk.

Bor du i Oslo, lager Winther på Aker Brygge (og Frognerparken) sin egen utgave som modnes i grotte, på ekte søritaliensk vis. Denne osten med den spesielle pæreformen stammer nemlig fra Basilicata. Navnet betyr heste-ost, men er laget av kumelk. Bakgrunnen for navnet er at når ostekulene er formet, surres et tau rundt toppen slik at den får en pæreform. Deretter henges ostene til modning noen måneder over en bjelke ("hesterygg").

Den er laget etter samme ystemetode som mozzarella. Pasta filata heter metoden som innebærer strekking og som er den som sørger for at mozzarellaen er som den er når den varmes opp. Caciovallo er i motsetning til mozzarella modnet, og har derfor en annen fastere konsistens. Den er lettere å skjære i skiver, men smelter likevel perfekt. 

Inspirasjonen til oppskriften kommer fra Matera, også det i Basilicata, som er kjent for sitt ekstra holdbare surdeigsbrød laget med lokal hvete. Det finnes derfor mange oppskrifter med brød fra området. Bruschetta er bare en av dem. 

Og til denne oppskriften kan du selvsagt bruke rester av ditt eget brød. 

Se våre oppskrifter på bruschetta

Bruschetta di Matera med caciocavallo-ost, pære og tørket peperoncini

Bruschetta di Matera med caciocavallo-ost, pære og tørket peperoncini

Fremgangsmåte

  1. Legg brødskivene på et stekebrett med bakepapir.
  2. Drypp over olivenolje.
  3. Vask pærer, del i to og ta ut kjernehuset. 
  4. Skjær pærer i skiver.
  5. Skjær ost i skiver.
  6. Legg pæreskiver oppå brødskivene og osteskiver oppå.
  7. Drypp over olivenolje, salt og pepper.
  8. Ha på tørket og knust peperoncini etter smak.
  9. Sett inn i ovnen ved 80 grader i 10-12 minutter. 

Vi byr på mange deilige retter med bruschetta 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her