Mat
Slik lager du kyllinggryte med tørket frukt

Slik lager du kyllinggryte med tørket frukt

Hvis du er en av de som fortsatt sitter igjen med skuffen full av tørkete frukter etter jula, bør du prøve denne kyllingoppskriften.
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2014 - 16:06

Denne kyllingretten er svært enkel å lage. Det eneste som tar tid er marineringen. Belønningen er en svært smaksrik vri på kyllingen. Forklaringen ligger i dadler, aprikoser, rosiner og tomater som har godgjort seg i restene av julecognacen. Du kan godt bruke andre tørkete frukter også, som fiken og svisker.

Utfordrende søtt

Uansett hvilken miks du velger, godt blir det. Og litt søtt, og det er akkurat sødmen som er den store utfordringen for vinfølget. Dette er en rett som liker seg i så vel den hvite som den røde leiren.

Når valget faller på hvitvin, må den ha gode nok syrer, kombinert med søtlig tropisk frukt og tilstrekkelig kropp til å møte sødmen i retten. Vi strener derfor rett til druen pinot gris og Alsace. Denne druen gir viner med mye smak, krydder og tropisk frukt, samt bra men ikke overveldende syrlighet. Her finner vi den nærmest perfekte match i form av Dopff & Irion les Maquisards Tokay Pinot Gris 2009 (11575) . En rund og rik hvitvin som er utmerket også en kald vinterdag.

Ikke server for varm

Italienske  Da Luca Pinot Grigio-Chardonnay 2012 (57101) er også det. Her er søte aromaer av smør og tropisk frukt. Den er rund og bløt og vokser i møtet med maten i den forstand at den føles mindre smøraktig og søt. Et fenomen som skyldes at sødmen i maten "bruker opp" sødmen i vinen. Derfor vil en normalt tørr vin oppleves sur i møte med enkelte retter hvor det er innslag av sødme.

Felles for disse to hvitvinene er at de må ikke serveres for varme for da vil de oppleves litt plumpe. Men selvsagt ikke for kalde heller. 8 grader er ideelt.

Rødt og bløtt

Så over til de røde. Første krav til det røde vinfølget er at tanninene må være veldig bløte og at vinen må ha god friskhet kombinert med bærsødme. Vi prøver oss på en rimelig chilener som Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2013 (2605) . En saftig og bærpreget rødvin med de riktige aromaer og struktur til denne retten.

I samme gate aromamessig bare mer konsentrert og delikat er boksvinen Monna Nera fra Tenuta di Capezzana. Den er ung og frisk med både kirsebær, plommer, solbær samt jordsmonn. Smaken er saftig, men med tilstrekkelig sødme til å matche maten. Hvis du øker innslaget av syre (altså mer balsamicoeddik, 4-5 ss) blir det enda bedre balanse.

Vinen fortjener noe mer oppmerksomhet. Den kommer fra et lite vinområde (DOC på italiensk) som heter Carmignano som ligger noen mil rett vest for Firenze og som i middelalderen var den allmektige Medici-familiens mest populære jaktmarker.

Cabernet er ingen nyhet

Også her som ellers i Toscana er sangiovese hoveddrue. I denne vinen er mengden 70 prosent, resten er merlot, syrah og cabernet sauvignon hvilket forklarer solbæraromaene. Tenuta di Capezzana er blant områdets beste produsenter. Deres Ghiaie della Furba er legendarisk i det den er den første såkalte Bordeaux-blandingen laget av italienske druer. Men så har området tradisjon med cabernet-druer helt siden 1700-tallet, så begrepet supertoscanere som ofte brukes om disse "uitalienske" vinene mangler i alle fall historisk støtte.

En annen italiensk løsning er  Allegrini Valpolicella Superiore 2012 (52970) . Den er en rund, moden og kirsebærfruktig vin med fin friskhet og jordsmonnpreg. Veldig bra vin til prisen og et godt følge til maten.

Det er også  Opawa Pinot Noir 2012 (5221) som kommer fra New Zealand og som har akkurat riktig sødmefull saftig bærfrukt til denne retten.

Kyllinggryte med tørket frukt og med brandy

Kyllinggryte med tørket frukt og med brandy

Fremgangsmåte

Fjern steinene fra dadlene og del de soltørkete tomatene i to. Legg frukten i bløt i brennevin i 2-3 timer.

Varm olivenolje i en panne og tilsett løk og hvitløk. Dryss grovt havsalt over kyllinglårene og la dem ligge i 1 time. Skyll deretter av saltet og tørk godt med kjøkkenpapir.

Fres sammen med kyllinglårene til de er pent lysebrune. Tilsett frukt og kyllingkraften og la det hele trekke i 30-40 minutter til lårene er gjennomstekt. Pass på at ikke sausen koker helt inn, men den skal heller ikke reduseres for lite. Smak til med salt og pepper. Dryss over frisk koriander.

Server med smørdampete grønne bønner eller broccoli og risoni eller ris som du tilbereder slik: Fres ris/risoni og finhakket sjalottløk i olivenolje til løken og risen er blank. Hell over kyllingkraft eller vann og la småkoke til væsken er absorbert. Smak til med salt og pepper.

Du kan selvsagt også servere kokte poteter til.

Vi har hundrevis av kyllingoppskrifter å by på

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Mat

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her