JULEMAT: Lag lammerull og sylteflesk selv

Julemat Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

(Foto: Matprat.no)

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Dette er alt du trenger for å lage din egen lammerull. Foto: Matprat.no

Det er med juleverkstedene som gamle dagers syklubb, det blir lite ull og desto mer tull - og ikke minst vindrikking. Men intensjonen og det sosiale samværet er viktigere enn selve produksjonen. Derfor er det lurt å ikke ha altfor store ambisjoner. Årets samværsbegrensninger behøver slett ikke legge noen demper på iveren etter å lykkes, kanskje heller motsatt.

Hva med å satse på noe av det enkleste, og som samtidig gir det mest imponerende resultatet, nemlig den klassiske lammerullen. De som har litt større ambisjoner, kan satse på både leverpostei og hodesylte eller sylteflesk.

Også sylteflesk

Eller hvorfor ikke en litt unorsk variant av sylteflesket, inspirert av det italienske lardo som skal lages av selve underhudsfettet. Spekket legges i en krydderblanding som varierer avhengig av område. Lardo krever imidlertid en gris med et spekklag som er ikke-eksisterende blant de slanke norske stjernegrisene.

Dessuten trenger lardo lang modningstid, minst tre måneder, og det har vi jo ikke tid til, men et italienskinspirert sylteflesk rekker akkurat å bli ferdig til jul. I stedet for bare å smake sylteflesket til med nellik, bruker vi også kanel, svart pepper og rosmarin. Disse kraftige aromaene matcher veldig bra med den fete og salte fleskesmaken.

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Litt sødme må til

Uansett hva du og dine venner ender opp med å lage, så er det lite å bli mett av. Godsakene skal gjerne godgjøre seg en stund, helst helt frem til julefrokosten hvis du klarer å vente så lenge.

Blir temaet for juleverkstedet peppernøtter og annen trillebakst, for øvrig akkurat passe ambisjonsnivå for en slik kveld, er heller ikke det noe å småspise på gjennom en hel kveld. Derfor gjelder det å ha litt lettlaget og lettspist på lur. Siden butikkene allerede svømmes over av ferdiglaget julemat, kan slike produkter danne basis for en lettvint juleinspirert tapasmeny: ribberull, sylte, rakfisk og røykt lammelår er bare noen av godsakene du kan servere på et juleverksted.  

Nok fruktighet

Så lekkert blir ditt hjemmelagde italienskinspirerte sylteflesk når det er ferdig. Foto: irman

Juletapas nytes sammen med egnet drikke, ikke for seriøst, krevende og kostbart, men akkurat passe uformelt og lettdrikkelig. En hvitvin med god fruktighet og lett sødme er det aller beste til vår meny.  Gentil Hugel har nok fruktighet til å komme seg rimelig godt gjennom alle utfordringene som de salte, fete, utviklete og røykte smakene byr på. 

Men den klarer ikke strabasene fullt så bra som Dönnhoff Riesling som har den perfekte sammensetningen av fruktighet, sødme og syrefriskhet til slik mat.

Rød verkstedkos 

Men det er vel ikke til å komme fra at etterspørselen etter røde dråper kommer, om ikke helt i starten så i hvert fall etter hvert. Nordmenn foretrekker alltid å kose seg med rødvin, og ripassoviner er noe av det mest kosete du kan servere akkurat nå. 

Corte Sant'Alda Campi Magri Valpolicella Ripasso Superiore er en av mine favoritter i denne kategorien. Ikke blant de rimeligste, men billigere enn mange amaroner som bare har høy pris fordi de har høy alkohol.

Den fungerer ikke bare utmerket til verkstedkosen men også godt sammen med maten. Forklaringen ligger i denne vinens bærsødme, gode syrlighet og relativt bløte munnfølelse. 

Et rimeligere og lettere alternativ er Accordini Valpolicella Classico. En saftig frisk og deilig vin som gjør en god jobb for juleverkstedet - på alle måter.

Flere gode tips til juleverkstedet finner du her

Oppskriftene på lammerull, sylteflesk og sylterull finner du på de neste sidene

 

 

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen