Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i påsken. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Det er ingen overdrivelse at norsk lammekjøtt er i verdensklasse, og nå i påsken er det lett å få tak i fersk lam i de fleste velassorterte butikker. Men har du lam fra sist høst i fryseren, er det selvsagt helt utmerket å bruke nå.
 

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
 

Lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus

Antall porsjoner

6 - 8

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

3 fedd
2 ts
Ovnsstekte grønnsaker
1 stk
1 fedd
4 stk
1 kg
1 ts
Sjysaus til lammestek
5 dl
sjy fra steken
0.5 ts

Fremgangsmåte

Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp en ferdig preparert lammestek.

Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk små, skrå lommer i steken og stikk inn skivene av hvitløken.

Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian, gni det inn i steken. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og legg lammelåret i en ildfast form. Legg klatter med margarin på steken.

Sett steken i ovnen på 125 grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 63 grader for rosa og 69 grader for gjennomstekt/grå.

Her finner du flere gode lammeoppskrifter

Ovnsstekte grønnsaker:
Hakk hvitløk. Skrell, rens og skjær poteter og grønnsaker grovt opp.

Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.

Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter (kjernetemperaturen øker med ca fem grader).

Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 grader i ca. 15 minutter mens steken hviler.

Server med en sjy- eller fløtesaus.

Sjysaus:
Sil sjyen og tilsett soyasaus og rødvin. Kok opp sjyen, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus.

La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Flere gode sauser finner du her

Tips: Ta gjerne steken ut før den har nådd den kjernetemperaturen du ønsker, og la den gjerne hvile opp til 30 minutter før du skjærer den opp. Kjernetemperaturen øker med ca 5 grader, og steken vil bli utrolig saftig og mør.

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Her er det historie i hver dråpe vin

De vulkanske øyene nord for Sicilia er ikke bare en del av Unesco-arven, men også blant de mest eksotiske adressene for vinproduksjon i Europa. Castellaro er eneste produsent på Lipari og tar ansvaret den unike beliggenheten medfører svært seriøst. Les hele saken

Til toppen