Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i påsken. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Det er ingen overdrivelse at norsk lammekjøtt er i verdensklasse, og nå i påsken er det lett å få tak i fersk lam i de fleste velassorterte butikker. Men har du lam fra sist høst i fryseren, er det selvsagt helt utmerket å bruke nå.
 

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
 

Lammestek med ovnsstekte grønnsaker og sjysaus

Antall porsjoner

6 - 8

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

2 ts
Ovnsstekte grønnsaker
1 stk
4 stk
1 kg
1 ts
Sjysaus til lammestek
5 dl
sjy fra steken
0.5 ts

Fremgangsmåte

Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp en ferdig preparert lammestek.

Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Stikk små, skrå lommer i steken og stikk inn skivene av hvitløken.

Krydre steken med salt, pepper, rosmarin og timian, gni det inn i steken. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken, og legg lammelåret i en ildfast form. Legg klatter med margarin på steken.

Sett steken i ovnen på 125 grader. Stekes til steketermometeret viser ca. 63 grader for rosa og 69 grader for gjennomstekt/grå.

Her finner du flere gode lammeoppskrifter

Ovnsstekte grønnsaker:
Hakk hvitløk. Skrell, rens og skjær poteter og grønnsaker grovt opp.

Varm olivenolje i en jerngryte og fres hele blandingen i 5 minutter sammen med krydderet. Sett på lokk og la det ettersteke på svak varme til de er nesten ferdig kokt.

Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter (kjernetemperaturen øker med ca fem grader).

Ha grønnsakene over i den ildfaste formen. Stek på 225 grader i ca. 15 minutter mens steken hviler.

Server med en sjy- eller fløtesaus.

Sjysaus:
Sil sjyen og tilsett soyasaus og rødvin. Kok opp sjyen, rør ut maizena i litt kaldt vann og spe til du får en passe tykk saus.

La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Flere gode sauser finner du her

Tips: Ta gjerne steken ut før den har nådd den kjernetemperaturen du ønsker, og la den gjerne hvile opp til 30 minutter før du skjærer den opp. Kjernetemperaturen øker med ca 5 grader, og steken vil bli utrolig saftig og mør.

Her kan du se hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter

Mange herlige oppskrifter med lam

 

 Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du vært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.


 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen