Lekkert fra Alsace

Riesling på fransk holder fortsatt stand i hvert fall når vinen er signert en god produsent som denne.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bott-Geyl er med tradisjoner siden 1795 ingen ny produsent i Alsace, men det er særlig etter at Jean Christophe Bott overtok familiebedriften i 1993 at huset har markert seg helt i teten.

Selv om adressen Beblenheim ikke er så kjent, disponerer familien vinmarker i den mest attraktive delen av Alsaces langstrakte landskap.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Til sammen 70 ulike parseller innenfor en radius på to kilometer. Schoenenbourg er nok mest kjent, spesielt når det er snakk om riesling.

Men vinene som er i salg i Norge kommer fra to mindre kjente vinmarker uten grand cru-status. Men som likevel evner å gi imponerende rieslingkvalitet. Spesielt i en fantastisk årgang som 2005. At vinmarkene bearbeides biodynamisk er også med på å forklare intensiteten.

Egentlig grand cru
Grafenreben ligger i Zellenberg, et steinkast fra før nevnte Schoenenbourg, og kjennetegnes av leirholdig kalkjord over sandstein i en middels bratt skråning. Bott-Geyl Riesling Lieu Dit Grafenreben 2005 (51132) er derfor en strålende riesling med flott syre og godt mineraluttrykk.

Og faktisk like god som sin parallell, Riesling Kronenbourg Lieux-Dit 2011 (51131) , til tross for at denne egentlig er en grand cru . Kronenbourg er nemlig en parsell i Schoenenbourg, i den delen som ligger i Zellenberg, men Bott velger å vinifisere den separat.

Små kvanta
Den er imidlertid slankere, fastere og mer mineralsk enn Grafenreben. Det skyldes sandsteinsjordsmonnets innslag av kritt, mineraler og fossiler. En drøm til gode retter med nær sagt alt havet måtte by på.

Disse vinene produseres i svært små kvanta, og Norges andel er naturlig nok tilsvarende liten. Men en god trøst er det i Riesling les Elements 2011 (51129) i hvert fall om du er på jakt etter en riesling som er perfekt å nå nyte nå og de neste fem-seks årene.

Selv denne vinen lages i etter Alsace-mål små kvanta og er en blanding av druer fra Bott-Geyls vinmarker i Riquewihr og Zellenberg, altså fortsatt i samme nabolag som de store vinene, men hovedsakelig med sandsteinsjordsmonn.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 

Bott-Geyl Riesling Lieu Dit Grafenreben 2005

Produsent:
Dom. Bott-Geyl
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5113201
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Bott-Geyl Lieu Dit Kronenbourg Riesling 2014

Produsent:
Domaine Bott-Geyl
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
5113101
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Bott-Geyl Les Elements Riesling 2015

Produsent:
Domaine Bott-Geyl
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Alsace
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5112901
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen