Drikke
Lekkert og billig

Lekkert og billig

Disse flotte burgunderne er satt kraftig ned i pris.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2011 - 01:01

At vinene til Taupenot-Merme er virkelig gode, er lett å forstå når du får "ferten" av dem, de dufter nemlig helt himmelsk. Helt overbevist er du når du smaker dem. Men dette er ikke alltid tilfellet for viner i det øverste burgundhierarkiet.

Spesielt ikke når de er i sin ungdom. De kan være både "trange" og utilgjengelige, oppleves som "tørre" på grunn av friske syrer og faste tanniner som dominerer over bærfrukten.

Sjeldent godt
Men altså ikke slik med Taupenot-Merme Morey Saint Denis 1er Cru la Riotte 2008/2009 (normalpris: 519,90) (53001) og Taupenot-Merme Nuit-St.-Georges 1er Cru Les Pruliers 2011 (53002). Sjeldent lekre viner som er overraskende åpne og samtidig med mye godt på lager for minst 15 år til.

Taupenot-Merme Chambolle Musigny 2011 (53000) er mye billigere og dermed et realt kupp. Mens de to andre kommer fra deler av det nordlige Burgund som produserer mye kraft, er Chambolle Musigny en svært "feminin" vinstil, og denne står ikke noe tilbake for renomméet. Lekkert silkemyk i munnen og med strålende syre.

Flere forhold
Standardburgunderen til produsenten slår an tonen, og Taupenot-Merme Bourgogne Rouge 2011 (59172) er en svært vellykket representant for "laveste" burgundnivå.

Det høye nivået på vinene skyldes flere forhold. En ting er gunstige vekstforhold i gode parseller, en annen er den høye alderen på vinstokkene, i hvert fall i forhold til det som er vanlig i Burgund. Dernest økologisk drift, ingen tilsettinger verken av gjær eller enzymer, liten grad av inngrep under fremstillingen og ingen filtrering. Dessuten er fatbruken svært moderat.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

I tillegg er følgende produkter fra Taupenot-Merme prisredusert ut året (eller så langt beholdningen rekker):
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her