Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Lonardo Taurasi 2005 (99711) har akkurat det vi ønsker oss av en vin til smaksrikt lam eller vilt. Den har den unike kombinasjonen av ungdommelig preg og modne frukttoner, nesten tørket frukt, samt eksotisk touch.
Tydelig jordsmonnspreg
Aromaer som matcher lam og vilt veldig godt. I tillegg veldig god konsentrasjon, god sødme og friskhet som backes opp av faste men ikke aggressive tanniner. En fantastisk vin i dag, særlig etter en runde i karaffelen, samtidig som det er en vin for lang lagring.
Taurasi er en av de mest lagringsdyktige vinene i så vel Italia som verden for øvrig. Årsaken er å finne i druen aglianico som er unik for Campania og Basilicata. Når den vokser i det sterke vulkanske jordsmonnet i denne delen av Italia, oppnås en helt spesiell konsentrasjon og seiglivethet.
Allerede som ung har aglianco-viner er modent fruktpreg, som Lonardo Aglianico Irpinia 2008 (99710), også den en veldig god viltvin takket være god sødme og sitt intense jordsmonnspreg.
Konsentrerte viner
Forskjellen på de to er drueseleksjon. Først plukkes druene til den yngste vinen. Drueklasene som trenger mer tid og har størst potensial blir hengende til slutten av november, først da er tiden inne for å høste druene til de store taurasiene.
Cantine Lonardo har bare fem hektar å rutte med, og startet opp så sent som 1998. Deler av vinmarkene har 10-30 år gamle vinstokker. Men det finnes riktig gammelt plantemateriale på vingården. Druer fra de eldste før-phylloxera-plantene inngår i riserva-utgaven som kun er tilgjengelig for restaurantmarkedet her til lands. Disse gamle vinstokkene er bundet opp på den tradisjonelle måten som her kalles «a starseto» som betyr på et annet tre. Årsaken til at dette ble gjort var at det frigjorde plass på bakken til grønnsaksdyrking, en ganske vanlig form den gangen alle vingårder drev med polykultur.
Sjelden drue
I 2003 ga disse plantene en svært konsentrert vin. Men Lonardo har ikke nok druer av dette kaliberet til sin riservaproduksjon, som for øvrig ikke lages hvert år, derfor brukes også druer fra yngre planter.
Cantine Lonardo fra Campania lager ikke bare flotte viner av druen aglianico. I mars kom en kuriositet i salg på polet. Lonardo Grecomusc' 2009 (96287) som er laget av en veldig lokal drue ved navn grecomusc’ eller roviello/ravello.
Vinstokkene er fra 85 til godt over 100 år gamle og dyrket på samme måten som for de gamle aglianicoene, men kun med upodete stokker, noe som er mulig på grunn av det vulkanske jordsmonnet.
Druesorten som gir en hvit vin ble først identifisert i 1998 da Lonardo-familien for alvor begynte å jobbe i vinmarkene. Antonella og Flavio Castaldo, som lager vinene sammen med svigerfar Alessandro Lonardo, er arkeologer og underviser på universitetet i tillegg til å drive «vinarkeologi».
Vinen som ikke uventet er SlowFood-velsignet, er veldig sjelden og det som finnes i polhyllene rundt omkring er alt som er mulig å få tak i for øyeblikket.
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.