Drikke
Lekre rødviner til høstens lam og vilt

Lekre rødviner til høstens lam og vilt

Disse vinene smaker himmelsk nå og har samtidig et langt liv foran seg.
Aase E. Jacobsen
27 September 2012 - 05:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lonardo Taurasi 2005 (99711) har akkurat det vi ønsker oss av en vin til smaksrikt lam eller vilt. Den har den unike kombinasjonen av ungdommelig preg og modne frukttoner, nesten tørket frukt, samt eksotisk touch.

Tydelig jordsmonnspreg

Aromaer som matcher lam og vilt veldig godt. I tillegg veldig god konsentrasjon, god sødme og friskhet som backes opp av faste men ikke aggressive tanniner. En fantastisk vin i dag, særlig etter en runde i karaffelen, samtidig som det er en vin for lang lagring.

Taurasi er en av de mest lagringsdyktige vinene i så vel Italia som verden for øvrig. Årsaken er å finne i druen aglianico som er unik for Campania og Basilicata. Når den vokser i det sterke vulkanske jordsmonnet i denne delen av Italia, oppnås en helt spesiell konsentrasjon og seiglivethet.

Les mer om Taurasi

Allerede som ung har aglianco-viner er modent fruktpreg, som Lonardo Aglianico Irpinia 2008 (99710), også den en veldig god viltvin takket være god sødme og sitt intense jordsmonnspreg.

Konsentrerte viner

Forskjellen på de to er drueseleksjon. Først plukkes druene til den yngste vinen. Drueklasene som trenger mer tid og har størst potensial blir hengende til slutten av november, først da er tiden inne for å høste druene til de store taurasiene.

Les mer om Campania

Cantine Lonardo har bare fem hektar å rutte med, og startet opp så sent som 1998. Deler av vinmarkene har 10-30 år gamle vinstokker. Men det finnes riktig gammelt plantemateriale på vingården. Druer fra de eldste før-phylloxera-plantene inngår i riserva-utgaven som kun er tilgjengelig for restaurantmarkedet her til lands. Disse gamle vinstokkene er bundet opp på den tradisjonelle måten som her kalles «a starseto» som betyr på et annet tre. Årsaken til at dette ble gjort var at det frigjorde plass på bakken til grønnsaksdyrking, en ganske vanlig form den gangen alle vingårder drev med polykultur.

Sjelden drue

I 2003 ga disse plantene en svært konsentrert vin. Men Lonardo har ikke nok druer av dette kaliberet til sin riservaproduksjon, som for øvrig ikke lages hvert år, derfor brukes også druer fra yngre planter.
Cantine Lonardo fra Campania lager ikke bare flotte viner av druen aglianico. I mars kom en kuriositet i salg på polet. Lonardo Grecomusc' 2009 (96287) som er laget av en veldig lokal drue ved navn grecomusc’ eller roviello/ravello.

Vinstokkene er fra 85 til godt over 100 år gamle og dyrket på samme måten som for de gamle aglianicoene, men kun med upodete stokker, noe som er mulig på grunn av det vulkanske jordsmonnet.

Les mer om andre hvite viner fra Campania

Druesorten som gir en hvit vin ble først identifisert i 1998 da Lonardo-familien for alvor begynte å jobbe i vinmarkene. Antonella og Flavio Castaldo, som lager vinene sammen med svigerfar Alessandro Lonardo, er arkeologer og underviser på universitetet i tillegg til å drive «vinarkeologi».  
Vinen som ikke uventet er SlowFood-velsignet, er veldig sjelden og det som finnes i polhyllene rundt omkring er alt som er mulig å få tak i for øyeblikket.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her