Drikke
Lekre toscanske viner til høstkosen

Lekre toscanske viner til høstkosen

Disse rødvinene kommer til å bli dine nye favoritter denne høsten. Perfekt til så vel lam som vilt.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello 2007 (93918) er en usedvanlig lekker vin med stor god munnfølelse, flott friskhet, nydelig moden frukt og stor mykhet. En vin som smaker himmelsk i dag til smaksrike retter med lam eller vilt, men som tåler fint minst ti års lagring.

Stor friskhet

Også lillebror Monteraponi Chianti classico 2009 (93919) er forførende silkemyk og kompleks med god friskhet og godt lagringspotensial.

Førstnevnte kommer fra en enkeltvinmark, Il Campitello, med sørøstlig eksponering ved 470 m.o.h., hvilket forklarer den gode friskheten.

Les mer om Chianti Classico

Den andre er en blanding av druer fra eiendommen som totalt teller 10,5 hektar vinmarker og som alle nyter godt av den samme høye beliggenheten. Det forklarer også den marginale kvalitetsforskjellen på disse to vinene. Det som først og fremst utgjør forskjellen er alderen på vinstokkene, Il Campitello på 1,5 hektar har planter på 30-35 år, resten er yngre.

Økologisk dyrking

Braganti-familien overtok nemlig eiendommen på 1970-tallet og da var den i ytterst dårlig forfatning. Noe vin ble laget i de første årene, men mesteparten av druene ble solgt. Det var først da sønnen i huset, Michele, var ferdig med studiene på begynnelsen av 2000-tallet at det ble fart i sakene.

Siden tidenes morgen - også før Braganti overtok - har Monteraponis vinmarker blitt dyrket etter naturlige prinsipper, uten bruk av plantevernmidler. Siden druene er helt rene, tilsettes heller ikke gjær. Fremstillingen er veldig enkel, først gjæres vinene i store betongkar, for deretter å modnes i slavonske fat på 20-30 hl. Vinene filtreres ikke og har derfor all smaken i behold. Vær derfor oppmerksom på at de kan ha noe bunnfall, så det lønner seg alltid å dekantere slik vin.

Les mer om økologi i Toscana

Monteraponi ser akkurat ut som det eiendommen er, nemlig en tidlig middelaldersborg der den troner over Arbia-dalen i Radda in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico. Mer optimal beliggenhet kan du knapt få når druemiksen er så å si bare sangiovese. Og når jordsmonnet er sammensatt av den for Chianti Classico typiske glimmerskiferen (galestro) og kalkstein (albarese) må det bli god vin.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her