Ukens drink
Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Foto: (5PH)

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.
28 Februar 2025 - 12:00

New Orleans er kjent som arnestedet for god musikk - og det gode liv. Ikke minst karnevalet Mardi Gras er en stor begivenhet i den spennende byen som fortsatt dyrker sin franske forbindelse fra kolonitiden. 

Denne ukens fristende drink stammer fra innehaveren av Sazerac Coffee House i New Orleans, Sewell Taylor, som rundt 1850 skapte denne drinken basert på den lokale bitteren laget av apotekeren Antoine Peychaud og husets egen cognac.

Siden Peychauds Bitter er vanskelig å få tak i, bruker man i dag som oftest Angostura Bitter sammen med absint.

Vinlusens herjinger i vinmarkene i Frankrike på slutten av 1800-tallet, skapte en manko på cognac. Med tiden byttet man derfor ut cognacen i drinken med rugwhiskey eller bourbon.

En av French Quarters aller mest berømte gater har til og med fått navn etter et av USAs mest foretrukne brennevin - Bourbon Street.

Sazerac er en av tidenes store klassiske drinker, og i 2008 ble den annonsert som New Orleans offisielle drink - perfekt til å nytes i jazzklubbene eller under den store Mardi Gras-festsesongen som hvert år starter 6. januar og ender med feitetirsdag (norsk for mardi gras) som er to dager etter fastelavnssøndag som kommer 40 dager før påske. Med en ekstra sen påske som i 2025, er også karnevalsesongen ekstra lang. 

Flere drinker med whisky finner du her

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag
Dagens rett

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag

Fiskeboller er en perfekt start på uka, spesielt i denne settingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen
Ukens drink

Lag en frisk og fyldig klassiker til helgekosen

Ukens drink er komponert med bourbon som det bærende smakselementet. Men annen type amerikansk whiskey fungerer også godt. Lager du limonaden selv, blir smaksopplevelsen ekstra stor.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Barn i alle aldre vil juble for dette til middag
Dagens rett

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag

Fiskeboller er en perfekt start på uka, spesielt i denne settingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 viner, 4 småretter og garantert god stemning på Boho House
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking og småretter i Oslo

7 viner, 4 småretter og garantert god stemning på Boho House

Den 8. april har du en gyllen mulighet til å utforske viner fra en vinprodusent med en helt unik historie og småretter fra Boho House – det ultimate stedet for god stemning og mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her